kókuszos sült zabkása – vegán, mindenmentes
Na, ez egy olyan kókuszos sült zabkása, aminek almás süti íze van. 😀 Reggelire is fogyasztható, de kisétkezésként, akár kávé mellé is tökéletes. A recept mindenmentes és vegán, de tojással is elkészíthető, egyszerű és pikk-pakk megvan, egy tál elég hozzá, hogy összekeverjük és egy másik, amiben kisütjük.
Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. szeptemberi számában is.
Milyen hozzávalókból áll a kókuszos sült zabkása?
Eredetileg zabpehelyből (mi más lenne egy zabkása alapja, igaz?), kókusztejből, -olajból, -reszelékből, magokból, édesítőszerből és egy-két „adalékból”. Természetesen, kókusztej helyett használhatunk mandulatejet vagy tehéntejet is, ha nem fontos ügyelnünk erre, illetve ha nem kell gluténmentes étrendet folytatnunk, akkor a sütőpornál és a zabpehelynél sem kell jelölten gm-et választani. A lenmagtojást pedig tojással is helyettesíthetjük.
Hogyan készül a lenmagtojás?
A lenmagtojás őrölt lenmag és víz keveréke. 1 evőkanál őrölt lenmaghoz adunk 3 evőkanál hideg vizet, majd elkeverjük és 5-10 percig állni hagyjuk, amíg „tojásszerű” állagot fel nem vesz és utána dolgozunk vele. Ez, ebben a receptben nagyjából egy tyúktojásnak felel meg, ez tartja össze a zabkását. Természetesen a kókuszos sült zabkása tojással is elkészíthető.
Hozzávalók:
- 100 g zabpehely (gm)
- 20 g mandula
- 20 g dió
- 30 g kókuszreszelék
- 1 ek 1:4 erősségű édesítőszer
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1/2 tk sütőpor (gm)
- 40 g kókuszolaj
- 2,2 dl cukrozatlan kókusztej
- 1 lenmagtojás vagy tojás
- 1 tk vaníliakivonat vagy -aroma
- 5 g kókuszchips
- 10 g szeletelt mandula
A kókuszos sült zabkása elkészítésének lépései:
- Egy kb. 23×15 cm-es sütőtálat kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy túllógjon a tál oldalán – így könnyebb lesz a süteményt kiemelni.
- A zabpehelyhez forgatjuk az apróra vágott mandulát, diót, a kókuszreszeléket, az édesítőszert, a fahéjat, a sót és a sütőport.
- Másik tálban összevegyítjük a kókuszolajat és -tejet, a tojást és a vaníliát. A száraz hozzávalókhoz adjuk, és alaposan átkeverjük.
- Az előkészített formába egyengetjük, megszórjuk a kókuszcsipsszel és a mandulával. Előmelegített, 175 °C-os, légkeveréses sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, szeletekre vágva kínáljuk.
A kókuszos sült zabkása tápanyagtartalma:
Energia: 112 kCal
Fehérje: 2,6 g
Zsír: 8,7 g
Szénhidrát: 5,9 g
A fenti adatok 12 szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok csak tájékoztató jellegűek!
Még több reggeli ötletet találsz ide kattintva!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.