blogszülinap: cukormentes csupa csokitorta
Tegnap volt hivatalosan a blogom szülinapja, egy éve vezetem a kis oldalam, ahova igyekszem recepteket feltöltögetni. Büszke vagyok rá, meg magamra is, hogy még mindig ilyen kitartóan csinálom, igaz vannak kisebb-nagyobb szünetek, de még nem adtam fel, és nem is tervezem! A blogszülinapot ezzel a cukormentes csupa csokitorta recepttel koronázom meg.
Eme nemes alkalomból egy ünnepi receptet szerettem volna hozni, így a választásom a csokitortára esett: ezzel nem lehet mellélőni, szerintem az emberek 99,9%-a szereti. 🙂 És IR-esként vagy cukorbetegként sem kell róla lemondani, hiszen ez a verzió is, mint a többi receptem, teljesen cukor- és finomlisztmentes.
Annyit viszont sajnos hozzá kell tennem, hogy nem ajánlom a nyári nagy melegben elkészíteni. Természetesen akkor nem úgy jönnek össze a dolgok, amikor nagyon igyekszem. A csokiforgács elkészítése nettó 2 órámba került, a konyhában nem akart megszilárdulni, a fagyasztós megoldást választottam, utána kb. 3 percem volt arra, hogy dolgozzak a csokival, mert olyan hamar megolvadt, a melegtől a középső krémréteg is eltűnt, viszont így a tészta lett sokkal-sokkal krémesebb és csokisabb, azt a szép elválasztó sávot így képzeljétek oda. 🙂
Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):
a tortalapokhoz:
- 280 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 50 g durumliszt
- 40 g zsírszegény kakaópor
- 10 g sütőpor (3 tk)
- nagy csipet só
- 250 g xilit
- 2 nagy tojás
- 250 ml meleg kávé
- 250 ml tej
- 150 ml olaj
a krémhez:
- 90 g puha vaj
- 25 g vaníliás porxilit
- 250 g mascarpone
- 100 ml tejszín
- 60 g diabetikus étcsokoládé
a díszítéshez:
- 100 g törökmogyoró
- 50 g diabetikus étcsokoládé
- 50 g diabetikus tejcsokoládé
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra légkeveréses módban. Két 20 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, az alját kibéleljük sütőpapírral.
- A száraz hozzávalókat elkeverjük, egy külön tálba beleütjük a tojást, beleöntjük az olajat, a meleg kávét, tejet és az olajat, és összekeverjük.
- Ezután hozzáöntjük a lisztes keverékhez és csomómentesre keverjük. A tészta nagyon folyós lesz, de ennek ilyennek kell lennie, kb. a palacsintatésztához hasonló állagot kell, hogy kapjunk.
- Kb. 25 perc alatt készre sütjük, de tűpróbával ellenőrizzük.
- A lapokat ezután hagyjuk teljesen szobahőmérsékletűre hűlni (szobahőmérséklet nem egyenlő a nyári 30 °C-kal!). Közben elkészítjük a krémet: a csokoládét gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, hagyjuk pár percet hűlni. A puha vajat kikeverjük a xilittel egy kézi mixer segítségével, majd hozzákeverjük a habtejszínt és a mascarponét is. Ha homogén lesz, belekeverjük a kicsit kihűlt csokoládét és azzal is jól elkeverjük.
- Az egyik tortalap közepéről indulva a krém kb. 1/3-ával bekenjük a lapot, rátesszük a másik lapot és a maradék krémmel bevonjuk az egész tortát.
- A törökmogyorót egy zacskóba töltjük és húsklopfolóval vagy sodrófával addig ütögetjük, amíg szép darabos lesz. Ezzel vonjuk be a torta oldalát. Én Jamie Oliver és Nigella után szabadon, a kezeimmel szoktam odatapasztani őket, de használhatunk spatulát is.
- A csokoládéforgácsokhoz gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk a csokoládét. Ezután fém/márvány felületre öntjük (én egy fémtálca hátulját kentem össze, de használhatunk tepsit is erre a célra) és egy spatulával maximum 1 mm-es vastagságban szétkenjük. Hagyjuk megdermedni (szobahőmérsékleten vagy fagyasztóba téve 2-3 perc alatt megszilárdul) és egy fém spatulával vagy késsel vagy akár nokedliszaggatóval elkezdjük feltolni a csokit, így szép kis forgácsokat kapunk belőle. Ezzel megszórjuk a torta tetejét és már készen is van. 🙂
Egy-két tipp:
Ha nincsen két formánk, nyugodtan készítsük egymás után a tortalapokat, így kicsit tovább fog tartani a tortakészítési folyamat – én is kénytelen voltam így csinálni. 🙂
A tűpróbáról: akkor jó, ha a tű vagy fogpiszkáló teljesen tisztán jön ki a tortalap közepéből (egy-két morzsaszemmel).
Nyilván nem ez a világ legszénhidrátszegényebb süteménye, az egész tortában található 405 g CH, ez 12 szeletre osztva szeletenként 33,8 g CH-t jelent. Az ábra csak tájékoztató jellegű!
Még több torta recept vár rád itt!
Remélem, a következő években is olvasni fogtok és sok-sok receptet készítetek majd el Ti is. 🙂
Ha tetszett ez a cukormentes csupa csokitorta és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂
Szia! Érdeklődnék, hogy ebből az adagból 2 db torta lesz, vagy ketté kell venni a leírt mennyiséget és úgy sütni? Válaszodat előre is köszönöm!
Szia!
Ebből a mennyiségből két tortalap lesz, amiből egy torta készül. 🙂
Szép napot!
Helga
Szia! Érdeklődnék, hogy a tejszínt fel kell verni a krémnél, vagy csak hozzáadni? Illetve, hogy a tejszínből létezik diabetikus? Vagy ez nem habtejszín? Köszönöm a választ előre is!
Szia!
Nem kell felverni a habtejszínt, elég csak belekeverni. Amit én használok, az nem tartalmaz semmi édesítést, ezek a normál habtejszínként futó, min. 30%-os zsírtartalmú, állati eredetű tejszínek.
Nagyon szépen köszönöm a választ 🙂