teljes kiőrlésű cukormentes rahmkuchen
Nálam a sütés úgy indul általában, hogy vagy megkívánok valamit, vagy pedig meglátok valami olyan alapanyagból rengeteget, amiből tudok valamit készíteni, és akkor instant azt kívánom meg. A teljes kiőrlésű cukormentes rahmkuchen receptje a bejegyzésben olvasható.
Rövid történet…
Most a hűtőben lapuló tejfölrengetegnek köszönhetően lett ez a süti. „Szerintem nincs itthon tejföl, vagy csak egy kicsi, a biztonság kedvéért hozhatnánk még” – így lett a hirtelen egy nagy doboz + 2 nagyobb pohár tejföl, amiből saaaajnos muszáj volt valamit sütni, méghozzá az egyik nagy kedvencemet, a Rahmkuchent/Käsekuchent, ami tulajdonképpen egy német sajttorta-féle.
Hozzávalók (egy 26 cm-es, nagy kapcsos tortaformához):
az alaphoz:
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- csipet só
- 50 g eritrit
- 110 g hideg vaj
- 5 ek hideg víz
a töltelékhez:
- 600 g tejföl
- 100 g habtejszín
- 10 g vaníliás porxilit/1 vaníliarúd kikapart magjai
- 50 g eritrit
- 2,5 ml folyékony édesítő*
- 1 citrom reszelt héja
- negyed citrom leve
- 3 tojás
- 25 g keményítő
* aki inkább az édeset szereti, és nem a savanykásabb, frissebb ízeket, nyugodtan duplázza meg a folyékony édesítő mennyiségét.
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a sóval, eritrittel, majd összemorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal. Ezután kb. 5 evőkanálnyi hideg vizet öntünk hozzá és tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva legalább fél órát pihentetjük a hűtőben.
- A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A tejszínt csomómentesre keverjük a keményítővel. A tejfölbe beleszórjuk az édesítőket, a citrom reszelt héját, levét, és kikeverjük a három tojással. Hozzáöntjük a habtejszínt és jó alaposan elkeverjük, hogy ne maradjanak benne kis csomók.
- Egy nagyobb kapcsos tortaformát kibélelünk alul, oldalt sütőpapírral, a tésztát a pihentetés után az aljába nyomkodjuk úgy, hogy maradjon egy kicsi, kb. 1 cm-es pereme. Ráöntjük az édes tejfölt és légkeveréses módon kb. 50 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a szélei kezdenek kicsit barnulni, a közepe nem remeg és a tű tisztán jön ki. Sütés közben itt-ott szétrepedhet, de utána összeesik majd a töltelék és szépen egybesimulnak a repedések. Mielőtt felvágnánk, hagyjuk teljesen kihűlni; ha pedig biztosra szeretnénk menni, egy éjszakát pihentessük a hűtőben, ez a süti ugyanis másnap sokkal finomabb! 🙂
Az egész tortában 190 g CH található, 12 szelet esetén egyben pedig 15,8 g CH. Az ábra adatai csak tájékoztató jellegűek!
Még több torta recept található ezen a linken.
Ennek a süteménynek már készítettem régebben cukros változatát, még az IR előtt, a különbség csupán annyi, hogy az a sütemény a cukor miatt kicsit magasabb lett. Ez egyébként megfigyelhető, az eritrittől és a cukorhelyettesítőktől a sütemények kicsit kisebbek maradnak.
Az eredeti recept innen származik.
Ha tetszett ez a teljes kiőrlésű cukormentes rahmkuchen (sajttorta) és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂