diós mokkatorta cukor-, glutén- és laktózmentesen
Ki kér egy kis szaftos, diós, kávés csodát? Ez a sütemény laktózmentes, cukormentes és gluténmentes egyszerre, a dió és kávé kombója pedig nem csak ellenállhatatlan illatokkal, hanem ízekkel is elvarázsol. Ha ennek a remek reklámszövegnek hála megkívántátok ezt a diós mokkatortát, akkor olvassatok tovább, recept lentebb.
Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin márciusi, születésnapi számában is.
Hozzávalók 17 cm-es tortához: a tortalaphoz:
- 100 g darált dió
- 130 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 25 g 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
- 1 tk gluténmentes sütőpor
- 1 csipet só
- 45 g kókuszolaj
- 1 dl presszókávé
- 2 tojás
a krémhez:
- 2 ek cukrozatlan mandulatej
- 1 tk instant kávépor
- 60 g dió
- 50 g szoba-hőmérsékletű laktózmentes vaj
- 2 ek cukormentes karamellszirup
- 1/2 tk 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
a díszítéshez:
- 1 kis marék dió
- 1 kis marék kávébab
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra, légkeveréses módban. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, majd kókuszolajjal kikenjük.
- A diót elvegyítjük a zabpehelyliszttel, az édesítőszerrel, a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a kókuszolajat, a kávét, a tojást, és alaposan összekeverjük.
- A tortaformába öntjük, és 30-35 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) 15 percet a formában pihentetjük, majd sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
- Felmelegítjük a mandulatejet, feloldjuk benne a kávéport. A krém többi alapanyagával együtt aprítógépbe tesszük, 1-2 perc alatt krémesítjük, és a tésztára kenjük.
- A tortát ízlés szerint dióval és kávébabbal díszítjük, szeletekre vágva kínáljuk.
Az ábra a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat, 8 szelet esetén 1 szeletre vonatkozik, díszítés nélkül. Az ábra csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól.
Még több gluténmentes receptért kattints ide! Laktózmentes recepteket ide kattintva találsz. Ha mindenmentes recepteket keresel, itt megtalálod őket.
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.