gluténmentes minitorta erdei gyümölccsel
Ezt a tortát egyik kedves ismerősöm születésnapjára készítettem. Már ki akartam próbálni, milyen ez a konzervdobozban sütés technika, így kaptam az alkalmon és itt teszteltem. Egyrészt, nagyon aranyos ez a pici, de magas süti, másrészről pedig a kezdeti ijedtségek abszolút nem igazolódtak be, egész jó tortaalapot lehet sütni gluténmentes hozzávalókból is. Íme a gluténmentes minitorta erdei gyümölccsel.
Hozzávalók (2 minitortához):
a tésztához:
- 120 ml habtejszín
- 2 tojás
- 100 g eritrit
- 1 vaníliarúd kikapart magjai/1 tk vaníliakivonat
- 125 g barna rizsliszt
- csipet só
- 1 tk sütőpor
a krémhez:
- 4 dl tej
- 1 csomag gluténmentes pudingpor (tiramisu, de lehet bármilyen)
- 50 g eritrit
- 12 dkg vaj
- 1 marék erdei gyümölcs
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra és elkészítjük a tortaformákat. Két magasabb konzervdoboz tetejét és alját is levágjuk, az alját becsomagoljuk alufóliába jó szorosan, majd kibéleljük az egészet sütőpapírral. Én készítettem két kis fület is, hogy könnyebb legyen a tortácskákat kiemelni.
- A habtejszínt ezután felverjük kicsit, majd külön a két tojást is habosra verjük és összedolgozzuk. Lassan adagoljuk hozzá a cukrot, majd ezzel tovább verjük, amíg szép egynemű nem lesz.
- A szárat hozzávalókat alaposan összeszitáljuk, ezután pedig a szita segítségével adagoljuk a tojásos masszára. Egy spatulával óvatosan beleforgatjuk.
- Ezután a tésztát a tortaformákba töltjük. Itt fontos, hogy a kb. a formák felénél csak picit magasabb legyen a tészta, semmiképpen sem szabad teletölteni! Kb. 40 perc alatt készre sütjük (a tűpróbás ellenőrzés ne maradjon el!).
- Ha a torták elkészültek, hagyjuk kb. 10 percig a formában hűlni, ezután kivehetjük. Csak teljesen kihűlt állapotban fogjunk hozzá a felvágáshoz. Én öt részre vágtam. A felső lapból sem kellett levágni, mert szép egyenes lett.
- A pudingot felfőzzük a tejjel, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A margarint habosra keverjük az eritrittel és jól összedolgozzuk a pudinggal. A tortalapokat egyenként megkenjük, egymásra illesztjük, majd a végén rászórjuk a gyümölcsöket.
Egy tortában tehát megközelítőleg -igen, annyi!- 58,5 g szénhidrát van összesen. 🙂 Az ábra és az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Még több gluténmentes receptet találsz ide kattintva.
A torta egyébként nagyon könnyen laktózmentessé is tehető: a tejet valamilyen növényi tejre (kókusz-, zab-, rizs- vagy mandulatejre), a tejszínt pedig szintén növényi tejszínt cseréljük – így a szénhidrátmennyiség is csökken.
Ha tetszett ez a gluténmentes minitorta erdei gyümölccsel és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂