cukormentes szilvás clafoutis
Sikerült egy nagyon pink cukormentes süteményt összehozni. 🙂 Nem gondoltam volna, hogy ennyire rózsaszín lesz. Igazi lédús szilvát sikerült anyukámnak beszereznie. Tehát ez a pite semmiképpen sem száraz, hanem leves és kellemesen savanyú, de a töltelék édes is, szuper kombináció. Bentebb olvasható ennek a cukormentes szilvás clafoutis csodának a receptje!
Hozzávalók (egy nagyobb, 25-26 cm-es kapcsos formához):
az alaphoz:
- 100 g vaj, felkockázva
- 40 g durum liszt
- 180 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- csipet só
- 50 g eritrit
- 2 ek tejföl
- 1 ek hideg víz
a töltelékhez:
- 160 ml tej
- 2 tojás
- 70 g eritrit
- 50 g durum liszt
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- fél tk fahéj
- késhegynyi szerecsendió
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 ek olaj (kókuszolaj/étolaj)
- kb. 50 dkg szilva
Elkészítés:
- A liszteket a sóval, eritrittel és vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt és összedolgozzuk gyors mozdulatokkal. Ha nem állna össze, adjunk hozzá 1 evőkanál hideg vizet. Ezután fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 1 órára. (Én már tegnap elkészítettem az alapot, így nálam 1 éjszakát pihent a hidegben, így kicsit többet kellett dolgozni a nyújtásnál.)
- A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, alsó-felső sütés módban. Egy kapcsos tortaformát alul és oldalt is kibélelünk sütőpapírral. A tésztát kivesszük a hűtőből és két sütőlap között vékonyra nyújtjuk: akkorára, hogy beleférjen a tortaformába és még egy jó 2-3 cm-es pereme is maradjon. Megszurkáljuk villával, leterítjük sütőpapírral és nehezéket rakunk rá (lencsét, babot, rizst, stb.). Így elősütjük kb. 15-20 percig.
- Amíg a pite alapja sül, elkészítjük a tölteléket. A tojást az eritrittel kifehéredésig verjük (mint amikor egy piskótát készítünk), majd beleszitáljuk a lisztet, a fahéjat, szerecsendiót, vaníliát, olajat és a citrom levét, héját is hozzáadjuk. A tejet felmelegítjük és apránként adagolva a jól elkevert masszához csurgatjuk, közben kevergetjük. Kb. olyan állagot kell, hogy kapjunk, mint a palacsintatészta.
- A sütőt most 190 °C-ra kapcsoljuk. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és a tészta tetejére rakosgatjuk. (Azért ne felejtsük el a sütőpapíros nehezéket levenni róla előtte. :)) A tölteléket erre öntjük.
- Kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Az ábra csak tájékoztató jellegű!
Még több édes sütemény receptet találsz ezen a linken.
Az eredeti recept innen, egy német oldalról származik: clafoutis Apróbb változtatásokat eszközöltem benne (lisztek, mennyiségek, fűszerezés).
Az eredeti clafoutis Franciaországból származik, ahogy azt a neve sugallja, és magozatlan meggyel dolgozik, de azóta rengeteg „hamis” változat készült, különböző gyümölcsökkel: szilvával, barackkal, vegyes erdei gyümölcsökkel, stb. Porcukorral és melegen tálalják, de szerintem erre óriási bűn a plusz cukor! 🙁
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂