kanelbullar (svéd fahéjas péksütemény) cukormentesen
De akár norvég is lehetne (kanelboller). Ezt a receptet már többször próbáltam, sima verzióban is, amikor a Skandináv Ház évzáró eseményére vittem belőle, nyilván úgy az igazi a kanelbullar, jó sok jégcukorral megszórva, de így, cukormentes és teljes kiőrlésű verzióban sem rossz ám! A fahéjas péksütemény lelke a fahéj, a kelt tészta és egy plusz fűszer, ami tényleg megadja neki azt a pici extra csavart.
Sokféle formázási technikája van, készíthetünk sima csigákat, csomókat, ebből az alaptésztából ugyanúgy kakaós csiga, kardamomos süti is készülhet. A receptet egy norvég oldalon találtam, méghozzá Trine Matblogg-ján.
A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.
Jelenleg fut egy nyereményjáték 🍀, 2020.03.22. vasárnapig, az instagram oldalamon, ahol a CukormentesWebshoppal közösen összeállított ajándékcsomagot nyerheti meg egy szerencsés olvasóm.
Hozzávalók (18 darabhoz):
- 400 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt + kevés a szóráshoz
- 75 g búzaliszt
- 1 ek búzasikér
- 1/4 tk só
- 1 tojás (fele a tésztába, fele a kenéshez)
- 15 g friss élesztő
- 2,5 dl tej
- 5 kardamom magjai
- 35 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 80 g puha vaj
- 10 g őrölt fahéj
- 10 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 70 g puha vaj
Elkészítés:
- Minden alapanyagunk legyen szobahőmérsékletű. Egy dagasztókarral felszerelt konyhai gép üstjébe beleszórjuk a kétféle lisztet és sikért, összekeverjük a sóval. A tojást enyhén felkavarjuk, a felét hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Belemorzsoljuk a friss élesztőt, hozzáöntjük a tejet. 10 percig alacsony fokozaton dagasztjuk a tésztát.
- A kardamom magjait egy mozsárban összetörjük. Használhatunk őrölt kardamomot is. Az édesítőszerrel együtt hozzáadjuk dagasztás közben a tésztához, amikor már az nagyjából összeállt.
- 10 perc után az üst aljába kanalazzuk a nagyon puha vajat és további 10 percig dagasztjuk a tésztát. Végül kissé ragacsos, de nagyon puha, hólyagos és rugalmas tésztát kell kapjunk.
- Kevés liszttel meghintjük a tetejét és konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen kelesztjük 1-1,5 órát.
- Enyhén lisztezett deszkán 30×45 cm-es téglalapot nyújtunk a tésztából.
- A puha, kenhető vajat összekeverjük az édesítőszerrel és a fahéjjal.
- Innentől ránk van bízva, hogy milyen formázást választunk. a) ha csigákat szeretnénk: megkenjük az egész tésztát és a hosszabb oldalánál feltekerjük, majd 18 egyenlő részre vágjuk éles késsel b) ha csomókat szeretnénk: megkenjük a tészta kétharmadát a fahéjas töltelékkel, ráhajtjuk a felső harmadot, majd erre ráhajtjuk az alsó harmadot. 18 egyenlő részre vágjuk, a csík két végét megfogjuk, megcsavarjuk, majd csomót kötünk belőle. c) vagy az előző pontot követve csomó helyett egyszerűen csak csigaformában feltekerjük.
- Konyharuhával letakarjuk a megformázott tésztát és 30-45 percig kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 225 °C-ra, alsó-felső sütésmódban.
- A fahéjas péksüteményeket megkenjük a maradék felvert tojással és 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Az ábra a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat, 18 db esetén 1 db-ra vonatkozik és csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól.
Még több fahéjas receptért kattints ide!
Kelt tésztás recepteket itt találsz.
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.