mindenmentes vegán granola tahinivel (édesítőszermentes)
Egy ideje szemeztem már a granolával is, mostanában imádom a zabpelyhes, magos, kicsit édes összedobálós recepteket. Ez pedig annyira sokszínű, hogy egy csomóféle dolgot lehet belőle kihozni. Ez a mindenmentes vegán granola tahinivel készült, nincsen benne sem cukor, sem édesítőszer, így csak természetes módon előforduló cukrokat és édességet tartalmaz.
Mi is az a tahini és mivel helyettesíthető?
A tahini szezámmagból készül, egy paszta, vagy krém. Ha nincsen tahinink, nyugodtan használhatunk helyette extrakrémes mogyoróvajat vagy mandulavajat. A tahini egyébként iszonyat jó ízt ad neki. Így javaslom, hogy ha van rá mód, ehhez a recepthez szerezzetek be, vagy készítsetek otthon. Szezámmag szerencsére még kapható, tehát ez nem lesz gond. 🙂
És hogy hogyan lesz mégis édes ez a granola, ha nincs benne édesítőszer?
A datolyától! Nemrégiben vettem egy zacskó datolyát ilyen-olyan receptekhez és rá kellett jönnöm, hogy szuper használni! (Mindenki maga dönti el, hogy kinek mi fér bele a diétájába, az én hitvallásomról bővebben a rólam rész alatt olvashatsz.) Remek tapasztó és édesítő, amellett, hogy természetes is. Sokszor úszom meg vele a juharszirup, méz, édesítőszer vagy esetleg a tojás használatát is.
Datolya segítségével készítettem már mindenmentes, vegán müzliszeletet, de sütés nélküli sütik alapjához is jó, például ez a vegán bounty pite is így készült. A zabpehellyel nagyon jó barátságban vannak, így remek receptek születnek meg, ha ezt a két alapanyagot összepárosítom. 🙂
Ebben a változatban van még chia mag, dió, kókusz. Természetesen dió helyett vagy mellett más magokat is tehetünk bele, illetve ízlés szerint cukor nélkül aszalt gyümölcsöket is dobálhatunk még bele. Azokat a sütés végén keverjük bele, hogy ne égjenek meg (ha megégnek, nagyon keserűek lesznek).
Ennek a mindenmentes vegán granolának az elkészítését az instagram oldalamon is végignézheted, több másik recept mellett is! A profilomon a fókuszok/highlightok között lementve megtalálod. Szombatonként egy-egy új (vagy régi) recept elkészítését mutatom be insta storyban. Kövess, hogy ne maradj le!
Hozzávalók:
- 10 db datolya, kimagozva
- 1 dl forró víz
- 160 g nagy szemű gluténmentes zabpehely
- 25 g chia mag
- 20 g kókuszreszelék
- 20 g kókuszchips
- 50 g feldarabolt dió
- 1/2 tk só
- 2 tk őrölt fahéj
- 2 ek tahini
- 2 ek (30 g) kókuszolaj
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük légkeveréses módban 150 °C-ra.
- A datolyákat kimagozzuk és egy kis tálkába tesszük. Felöntjük a forró vízzel úgy, hogy ellepje (1 dl-t használjunk csak) és félretesszük, amíg összeállítjuk a granolát.
- Egy nagyobb tálba mérjük a zabpelyhez, chia magot, kókuszreszeléket és -chipset, a feldarabolt diót, sót, fahéjat. Hozzáadjuk a tahinit és a kókuszolajat, majd átkeverjük.
- A beáztatott datolyát a levével együtt aprítógépbe vagy turmixgépbe tesszük és pürésítjük. Használhatunk botmixert is. Hozzáadjuk a granolához és alaposan elkeverjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, egyenletesre simítjuk, ügyelve arra, hogy ne legyen túl vastag.
- 15 percig sütjük, majd egy villával kissé áttördeljük, majd visszatesszük a sütőbe további 15 percre. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt elcsomagolnánk.
Még több mindenmentes receptet találsz ide kattintva.
Vegán recepteket pedig ezen a linken érsz el.
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂