vegán túrógombóc kölesből, eperrel cukormentesen
Egyszer egy munkahelyi ebédnél kaptam kóstolót egy vegán túrógombócból, és már akkor nagyon ízlett és tetszett, hogy mennyire hozza azt az ízvilágot, amit én a túró mellé párosítok. Most itthon is készítettem egy hasonlót: vegán túrógombóc (kölesgombóc), cukormentesen, a közepébe pedig epret rejtettem, az egészet pedig darált mandulába forgattam.
Mitől lesz vegán a vegán túrógombóc?
A rövid és troll válaszom az az, hogy attól, hogy nem tartalmaz semmilyen állati eredetű alapanyagot. De ennél gondolom többre vagy kíváncsi. 🙂 Túró helyett növényi tejjel készült, ízesített főtt kölesből áll a gombóc. Szinte bármilyen növényi tejet használhatunk hozzá, az én verzióm most mandulatejjel készült.
Sokáig kell vele bíbelődni?
Minimális munkával jár, viszont a kölest érdemes előző este beáztatni. Így viszonylag sokáig tart az elkészítése, mert már előzőleg gondolnunk kell arra, hogy szeretnénk megcsinálni. Elviekben működik úgy is, ha a kölest nem áztatjuk be, én nem próbáltam még úgy. Maga a tényleges túrógombóc készítés viszont nem vesz túl sok időt igénybe, mindössze 30-45 perc alatt elkészül.
Hozzávalók (16 darabhoz):
- 120 g köles
- víz a főzéshez
- 1 nagy csipet só
- 1,2 dl cukrozatlan mandulatej
- 1 csapott ek 1:4 erősségű édesítőszer
- 1 kezetlen héjú citrom leve és héja
- 2 tk vaníliaaroma
- 8 db közepes, vagy 16 db kisebb eper
- 20 g darált mandula
A vegán túrógombóc elkészítésének lépései:
- A kölest előző este megmossuk és beáztatjuk.
- A beáztatott kölest másnap átöblítjük és kicsit több, mint kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni, közepes lángon. Néha-néha megkeverjük.
- Ha már elfőtte a levét és megpuhult, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a mandulatejet, édesítőszert, citromhéjat és citromlevet, vaníliát, majd visszatesszük a tűzre és alacsony lángon újra felfőzzük. Addig főzzük, amíg kellően sűrű, formázható nem lesz. Félretesszük pár percre, amíg meghűl annyira, hogy tudjunk vele dolgozni.
- Ha nagyobb eprünk van, félbevágjuk őket, a kisebb epreket egészben hagyjuk.
- Az epret/eperdarabot belerejtjük a kölesmasszába, gombócot formázunk belőle, majd meghempergetjük a darált mandulában.
TIPP:
Ha a gombócokot kissé nedves kézzel formázzuk, könnyebb dolgunk lesz és könnyebb lesz őket meghempergetni a mandulában is.
A kölest pedig egy bögrében mérem ki, képzeletben bejelölöm, hogy meddig ér, és ugyanebből a pohárból öntöm fel a vízzel, így könnyebb kiszámolni, hogy mennyi az a kétszeres mennyiség.
A vegán túrógombóc tápanyagtartalma:
Energia: 40 kCal
Fehérje: 1,2 g
Zsír: 1 g
Szénhidrát: 5,3 g
A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 1 darab gombócra vonatkoznak és csak tájékoztató jellegűek! A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól.
Még több vegán receptet találsz ide kattintva!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.