cukormentes túrófánk liszt nélkül
A farsangi szezon javában itt van, legszívesebben mindenki fánkot enne fánkkal, meg egy kis fánkkal. Én is nagyon szeretem őket, legyen az szalagos, töltött, mázas, stb. De a cukormentes túrófánk a kedvencem, valószínű azért, mert számomra a legkedvesebb ízkombináció a túró-vanília-citrom hármasa. Most a saját túrófánkom receptjét mutatom meg, amiben a lisztet egy másik alapanyaggal váltottam ki, így ez a változat teljesen gluténmentes.
Persze rengeteg lisztes verzió is létezik, abban még nem vagyok biztos, hogy a titkos hozzávaló 1:1 arányban lecserélhető-e bármilyen másfajta teljes kiőrlésű vagy gluténmentes lisztre, de hosszú még a február, bőven van időm kísérletezgetni vele. Ebben a verzióban az a szuper, hogy a 160 grammos szénhidrátdiéta (IR diéta) szerint nem tartalmaz számolandó szénhidrátot (mértékkel, természetesen).
Hozzávalók (30-32 darabhoz):
- 25 dkg túró
- 3 tojás
- 1 púpos ek 1:4 erősságű édesítőszer
- 1/2 kezeletlen héjú citrom héja
- 1-2 tk citromlé
- 1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 tk vaníliakivonat
- 25 g útifű maghéj
- 1 tk sütőpor
- csipet só
- eritritpor a szóráshoz (elhagyható)
Elkészítés:
- Ha darabos a túró, jó alaposan összetörjük, használhatunk botmixert is, mert krémesnek kell lennie. Hozzáadjuk a tojásokat, az édesítőszert, a citrom héját és levét, illetve a vaníliát. Egy villával alaposan elkeverjük, hogy homogén legyen.
- Az útifű maghéjat összekeverjük a sütőporral és sóval, majd a túrós keverékhez adjuk és csomómentesre keverjük. Félretesszük, amíg az olaj felmelegszik.
- Egy kisebb edényben jó két ujjnyi vastagságban olajat forrósítunk. Akkor jó, ha egy fakanál végét beletéve már erősen felhabzik.
- Teáskanálnyi masszából golyókat formázunk és beledobjuk őket a forró olajba. Nem kell hozzájuk nyúlnunk, mert folyamatosan forognak, így csak kivennünk kell őket, ha már minden oldaluk aranybarna (nagyjából 3-5 perc az olaj forróságától függően). Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük őket, majd hűlni hagyjuk őket. Kicsit össze fognak esni, veszítenek a szép gömb formájukból.
- Ha kihűltek, megszórjuk őket az eritritporral.
TIPP: Ehetjük cukormentes lekvárral (nálunk a cukormentes sárgabarack a befutó) is, vagy csak magában eritritporral megszórva.
Az ábra a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat, 32 db esetén 1 db túrófánkra vonatkozik és csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai eltérhetnek az általam használtaktól!
Ha még több túrós recept közül szeretnél böngészni, KATTINTS IDE! Gluténmentes receptjeim pedig ERRE A LINKRE kattintva találod meg. Ha olyan recepteket keresel, amihez nem kell bekapcsolnod a sütőt sem, KATTINTS IDE!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.
Nagyon jól hangzik a cukormentes túrófánk. Szeretem a túrófánkot, de mindenhol agyon cukrozzák.
Na, ebben nincs egy gramm cukor sem. 🙂