málnás morzsás szelet cukor- és gluténmentesen

málnás morzsás szelet

A héten szedtünk egy halom málnát, meg kaptunk fagyasztottat is (valószínű ugyanígy termelődik újra a fagyasztott meggy is a fagyasztómban 😅). Gyorsan fel is használtam előbbit, egy sikertelenebb és egy sikeresebb próbálkozáshoz. Egy cukormentes málnás morzsás szelet készült belőle, amihez gyors málnalekvárt főztem, de még így sem tartott sokkal tovább 30 percnél az összeállítása.

Hirdetés
cukormentes málnás süti

Miért gluténmentes a málnás morzsás szelet?

Egyféle tésztából készül, tehát ami az alapja, az kerül rámorzsolva a tetejére is. Ez a tészta pedig gluténmentes zabpelyhet, szintén gluténmentes zabpehelylisztet és mandulalisztet tartalmaz. Utóbbi helyett jó finomra darált mandulát is használhatsz, ha nincs kéznél mandulaliszt.
Ha nem fontos a gluténmentes étkezés, akkor nem szükséges jelölten gm lisztet, pelyhet választanod.

cukormentes gluténmentes málnás süti

Vegán-e a málnás morzsás szelet?

A süti nem vegán, mivel tartalmaz vajat. Azonban nagyon könnyen „veganizálható” és laktózmentessé is tehető, a vajat le lehet cserélni kókuszzsírra, kicsit más lesz a textúra és az íz, de azzal is működik! Tojást pedig nem tartalmaz a recept, így azt nem is kell helyettesíteni semmivel.

Hirdetés

Málna helyett más gyümölccsel is elkészíthető-e?

Igen, eperrel, cseresznyével, meggyel is elkészíthető, sőt fagyasztott gyümölcsöt is használhatsz, hiszen egy gyors lekvárt készítünk a gyümölcsből. Pár szemet én egyébként hagytam egészben is, és azokat a végén pakoltam rá, de ez teljesen opcionális. A módszer tulajdonképpen minden gyümölcsnél ugyanaz, szóval ha van otthon egy kisebb/nagyobb (relatív ugye) mennyiséged valamilyen gyümölcsből, bátran próbáld ki vele a receptet!

málnás morzsás szelet

Hogyan készül a málnás morzsás szelet tölteléke?

Egy egyszerű és gyors lekvár kerül a süteménybe, amit nem kell órákon át főzni, nem kell hozzá semmilyen dzsemfix. A megtisztított, mosott málnát feltesszük egy kisebb edényben közepes lángon melegedni, majd egy kevés chiamaggal és édesítőszerrel, vaníliával összekeverjük, pár perc és már készen is vagyunk! Fagyasztott gyümölcs esetén kicsit tovább tart a művelet, de azzal is működik.

cukormentes málnás süti

Hogyan érdemes tárolni és meddig áll ell?

Lezárt dobozban érdemes tárolni, ha rövid időn belül elfogy, hagyhatod kint szobahőmérsékleten is, de a gyümölcs miatt talán érdemesebb nagyobb melegben a hűtőben tárolni, hogy nehogy megpenészedjen. Másnap is nagyon finom marad, a teteje ugyanúgy ropog, mint frissen.

cukormentes málnás morzsás süti

Milyen formában készíthető el a málnás morzsás szelet?

Elkészítheted szögletes formában is, mint én, de készítheted akár kerek tortaformában is. Egy kisebb tortaformában készítsd (kb. 15-17 cm-es átmérőjű toraformához elegendő a receptben szereplő mennyiség). Mindenképpen kapcsos formát, esetleg levehető aljút, vagy sütőkeretet válassz, a többiből szerintem nagyon nehéz „kibányászni” a süteményt.

gluténmentes málnás morzsás süti

Hozzávalók (21×21 cm-es formához):

a tésztához:

  • 75 g mandulaliszt
  • 100 g zabpehelyliszt (gluténmentes)
  • 50 g nagy szemű zabpehely (gluténmentes)
  • 70 g eritrit
  • 1 csipet só
  • 65 g puha vaj (vegán verzióban kókuszzsír)

a töltelékhez (málnalekvárhoz):

  • 350 g málna
  • 1 csapott ek 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 tk vaníliakivonat vagy -aroma
  • 1 púpos ek chiamag
Hirdetés

A málnás morzsás szelet elkészítésének lépései:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra légkeveréses módban. Egy 21×21 cm-es sütőformát kibélelünk alul sütőpapírral.
  2. Először a málnalekvárt készítjük el: A málnából opcionálisan pár egész szemet kiszedünk, majd a többit egy kisebb edényben elkezdjük felmelegíteni közepes lángon. Megszórjuk az édesítőszerrel, hozzáadjuk a vaníliát.
  3. Néha-néha megkeverjük és ha már elkezdett levet ereszteni, hozzáadjuk a chiamagot.
  4. További pár percig főzzük gyakori kevergetés mellett. Ha már teljesen össze- és szétestek a málnaszemek, és nem nagyon lehet megkülönböztetni a chiamagot a málnáétól (tehát nem száraz a mag felülete, stb.), akkor kb. jó is lesz. 🙂 Félretesszük picit hűlni.
  5. Összeállítjuk a tésztát: a mandulalisztet, zabpehelylisztet, zabpelyhet, eritritet és sót egy villával vagy a kezünkkel elkeverjük.
  6. Hozzáadjuk a puha vajat és szépen átmorzsoljuk a tésztát, majd összedolgozzuk.
  7. A tészta kb. vagy kicsit több, mint 2/3-át (nem kell mérni, szemre jó lesz) a sütőpapírral alul kibélelt 21×21 cm-es forma aljába nyomkodjuk egyenletesen.
  8. Megkenjük a lekvárral és ráhelyezzük az egész málna szemeket és enyhén belenyomkodjuk.
  9. A maradék tésztát rámorzsoljuk.
  10. Az előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  11. Ha elkészült, hagyjuk a formában pár percet hűlni, majd nagyon óvatosan vegyük ki belőle és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felszeletelnénk.
Hirdetés

A málnás morzsás szelet tápanyagtartalma:

Energia: 106 kCal
Fehérje: 2,5 g
Zsír: 6,5 g
Szénhidrát: 7,3 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák 1 szelet (16 szelet esetén) tápanyagtartalmát. Az adatok csak tájékoztató jellegűek! A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól!

Még több gyümölcsös receptért kattints ide!

gluténmentes cukormentes málnás morzsás süti

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük