kapros túrós pogácsa (teljes kiőrlésű)
A kapor és a túró igazi nyerő páros, édesen imádom a kapros túrós lepényben (ehhez is van receptem, itt megtalálod), sósan pedig ebben a kapros túrós pogácsa receptben próbáltam ki és ahh isteni finom! Sajnos abbahagyhatatlan…
Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. októberi számában is.
Milyen lisztből készül a kapros túrós pogácsa?
Ez a pogácsa több, mint 70%-ban teljes kiőrlésű lisztből készült. A teljes kiőrlésű tönkölylisztet bátran lecserélheted teljes kiőrlésű búzalisztre, ha ez áll rendelkezésedre. Ugyan zabpehelyliszttel nem próbáltam a receptet, de itt valószínűnek tartom, hogy tök jól működne 100 % gm zabpehelyliszttel is. Ha fontos, hogy gm legyen, akkor természetesen a búzasikért is ki kell hagyni a receptből.
Sikér igen vagy nem?
Többször előkerül ez a kérdés, kelt tészták esetében, hogy elhagyható-e a búzasikér a receptből. A foszlós kalácsoknál, kenyereknél mindig használok és ott javaslom, ebben a receptben viszont nyugodtan helyettesíthető liszttel.
A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.
Hozzávalók:
- 300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 100 g durumbúzaliszt
- 20 g búzasikér
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 15 g só
- 100 g hideg vaj
- 1 tojás
- 120 g tejföl
- 5-6 friss kaporág
- 250 g túró
- 1 nagy csipet só
- 1 tojás a kenéshez
A kapros túrós pogácsa elkészítésének lépései:
- A kétféle lisztet, a búzasikért, az élesztőt és a sót elvegyítjük, majd összemorzsoljuk a felkockázott vajjal. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, és összeállítjuk a tésztát. Letakarva 20 percre félretesszük pihenni.
- A kaprot felaprítjuk, a sóval együtt a túróhoz adjuk.
- A tésztát lisztezett felületen 1/2 cm vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük a túróval, majd háromba hajtjuk. Tiszta konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük, majd újra nyújtjuk, háromba hajtjuk, és további 30 percig kelesztjük. A műveletet még egyszer megismételjük.
- Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét éles késsel bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval kb. 3 cm-es pogácsákat szúrunk ki belőle. (Kb. 60 db lesz ebből a mennyiségből.)
- Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, a tetejüket lekenjük a felvert tojással, és 200 °C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésmódban kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A kapros túrós pogácsa tápanyagtartalmai:
Energia: 44 kCal
Fehérje: 2,1 g
Zsír: 1,8 g
Szénhidrát: 4,5 g
A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák a tápanyagtartalmakat, és 1 db pogácsára vonatkoznak, 60 db esetén. A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂