linzer cukormentesen, teljes kiőrlésű lisztből
Az instagramon tettem fel a kérdést a napokban, hogy nektek mi az az egy sütemény, ami a karácsonyt jelenti. A válaszokból láttam, hogy egyet nehéz volt választani, a zserbó, linzer, mézeskalács, bejgli vitte a prímet. Tavaly 12 karácsonyi receptet készítettem, ezek közül csak egy-kettő volt klassszikus, idén viszont inkább a hagyományos sütikből hozok párat.
Milyen tésztából készül a linzer?
Linzertésztából. Ha-ha, még mindig nagyon humoros vagyok, igaz? 🙂 Komolyra fordítva a szót, a linzertészta egy omlós tészta, általában 3-2-1 arány (liszt-vaj-cukor) jellemző rá. Ezt a linzert most cukormentesen készítettem, cukor helyett eritrittel és egy kevés 1:4 (stevia+eritrit) édesítőszerrel, teljes kiőrlésű lisztből, vajból.
Milyen töltelékkel készíthető a linzer?
A klasszikus, nálam-nálunk befutó a sárgabaracklevár, ebből is természetesen cukormentes került bele. Bármilyen más lekvárral is jó, sőt, láttam már lemon curddel, nutellával, csokikrémmel töltött linzert is, szóval igazán csak a képzeletünk szab határt a tölteléknek, ha van egy jó alaptésztánk.
Mire kell figyelni a linzertészta készítésénél?
A hideg a legfontosabb! A hozzávalók legyenek hidegek, ne gyömöszöljük túl sokáig a tésztát, mert a kezünktől felmelegedhet a vaj. Az összeállított tésztát fóliába csomagolva hűtőben is pihentetjük egy órát. Én késes aprítóban állítottam össze a linzert, gyorsabb, egyszerűbb, és nem kell túlzottan félni attól, hogy a kezünk melegétől elolvad a vaj a tésztában.
Hozzávalók (16 db-hoz):
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 50 g finomliszt
- 50 g poreritrit
- 1 teáskanál 1:4 édesítőszer
- 1/4 teáskanál őrölt vanília
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/4 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 100 g hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- 80 g cukormentes baracklekvár
- poreritrit a szóráshoz
A linzer elkészítésének lépései:
- A kétféle lisztet egy késes aprítóba tesszük, belekeverjük az édesítőszereket, vaníliát, sütőport, citrom héját és sót.
- Belekockázzuk a hideg vajat és morzsásra dolgozzuk a tésztát.
- Hozzáadjuk a tojássárgáját, és a géppel összeállítjuk a tésztát.
- Párszor átgyúrjuk, hogy biztosan összeálljon, majd kissé lelapítva fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.
- Enyhén lisztezett deszkán 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd linzer kiszúróval kis virágokat szaggatunk belőle. (Összesen 32 db-ot: egy teljeset és párban mellé egy olyat, aminek a közepe lyukas, vagy kiszúrjuk – én a fényvédőm kupakját használtam hozzá. 😅)
- 175 °C-ra előmelegített (alsó-felső sütésmód) sütőben 9-10 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha éppen csak elkezd a széle bebarnulni.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a barackvárral megtöltjük őket, végül poreritrittel megszórjuk.
A linzer tápanyagtartalma:
Energia: 82 kCal
Fehérje: 1,5 g
Zsír: 5,5 g
Szénhidrát: 6,9 g
A fenti adatok 16 db esetén 1 db-ra vonatkoznak és a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂
Szia! 🙂
A lehető legjobbkor érkezett a recept!
Szinte kivétel nélkül a te receptjeidet használom, és csalódottan tapasztaltam, hogy linzerrecept még nem volt fenn az oldalon, így hatalmas keresésekbe voltam, de sajnos nem sikerült megtalálni a megfelelőt, mindegyik felől voltak kétségeim, hogy milyen állagúak lesznek az elkészítést követően. 😀 Szóval hatalmas köszönet és örülök, hogy idén hagyományos karácsonyi sütireceptek is lesznek!
A kérdésem az lenne, hogy a 3. pontban „a géppel” kifejezésnél az aprítóra gondolsz? Tehát abban állítod össze magát a tésztát is?
Előre is köszönöm a válaszodat! 🙂
Szia,
nagyon jó, örülök neki! 💕
(Ez a linzer még több naposan is nagyon jó állagú!)
Igen, az aprítógéppel állítom össze nagyjából egy gombóccá, aztán kézzel átgyúrom, hogy tényleg összeálljon és minden morzsa a tésztába kerüljön. 🙂
Szia 🙂 Annyira nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet! Most pont rám jött a linzer mánia és sehogy sem sikerült megfelelő receptet találnom, de ez tökéletesnek tűnik! Annyit szerettem volna kérdezni, hogy csak eritrittel mennyire működik a recept? Sokat változatna az arányokon? Előre is köszi a válaszodat 🙂
Szia! Én is örülök! 🥰💕
Semmi gond nem lesz, ha kihagyod azt a kis kanál 1:4 édesítőt és simán csak eritrittel készíted, minimálisan lesz kevésbé édes, de a töltelékkel ez szinte nem is lesz érezhető. ☺️ Csak arra figyelj, hogy mindenképp por állagú eritritet használj hozzá! Én kávédarálóban szoktam ledarálni a kristályos édesítőt, így olcsóbb is, és bármikor kéznél van.
Szia! Ezt a linzert tervezem elkészíteni karácsonyra én is 🙂
Az lenne a kérdésem, hogy ha csak 1:4 édesítővel készíteném, akkor min kell változtatnom?
Köszönöm előre is! 🙂
Szia!
Sajnos még nem csináltam csak 1:4-gyel, így nem vagyok teljesen biztos az arányokban, én elsőre egy 20 grammnyi mennyiséggel próbálnám meg! 🙂