speculoos (belga fűszeres keksz) cukormentesen
Annyi jó fűszeres keksz létezik a mi mézeskalácsunk mellett (őszintén bevallom, én nem vagyok olyan nagy rajongója), gondoljunk csak a skanináv pepperkaker-ra, vagy a belga/holland speculoos-ra. Ebből krém is készül, ami nagyon-nagyon finom, „titkos” szándékom nyilván az, hogy azt is elkészítsem cukormentes változatban.
Milyen fűszerek kellenek a speculoos-hoz?
Az alapja a fahéj (mint szerintem minden jóravaló fűszerkeveréknek 😅), emellett szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, fehérbors és ánizs (nem csillagánizs!) került bele. Őrölt változatot használtam majdnem mindenből (ánizsom nem volt, azt mozsárban törtem összem és a szerecsendiót is reszeltem), ezeket kevertem össze, majd ez a fűszerkeverék ment a tésztába. Tészta mellett italba is keverhető, igazi karácsonyi feelingje van!
Kell-e hűtőben tartani a speculoos tésztáját, hogyan készül?
A mi omlós tésztánkkal, linzertésztánkkal ellentétben ebbe a tésztába nem hidegen kerül bele a zsiradék, hanem szobahőmérsékleten, így érdemes mindent jó előre kipakolni a konyhapultra. A tészta összeállítása után azonban ezt is mindenképpen hűteni kell, minimum 4 órára érdemes fóliába csomagolva hűtőbe tenni, hogy visszadermedjen és dolgozni lehessen vele.
Milyen lisztből készül a keksz?
Én teljes kiőrlésű tönkölyliszt és finomliszt keverékét használtam. Finomliszt helyett lehet durumlisztet vagy fehér tönkölylisztet használni, a teljes kiőrlésű tönkölyliszt helyett pedig teljes kiőrlésű búzalisztet is használhatunk. Gluténmentes lisztekkel, zabpehelyliszttel nem próbáltam a receptet, így azt nem tudom száz százalékos bizonyossággal állítani, hogy működni fog azokkal is.
Hozzávalók 25 nagyobb méretű kekszhez:
speculoos fűszerkeverék:
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/4 teáskanál őrölt kardamom
- 1/4 teáskanál őrölt ánizs
- 1 csipet őrölt fehérbors
keksz:
- speculoos fűszerkeverék
- 130 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 55 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 125 g puha vaj
- 15 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 80 g eritrit
- 1 tojás
A speculoos keksz elkészítésének lépései:
- A fűszerkeverék hozzávalóit alaposan összekeverjük.
- A fűszerkeveréket (teljes mennyiséget), a kétféle lisztet, a sót és a sütőport elkeverjük.
- A puha vajat a kétféle édesítőszerrel habosra, világosra verjük pár perc alatt egy kézi mixer segítségével.
- Beleütjük a tojást és ezzel is alaposan összedolgozzuk.
- Hozzáadjuk a fűszeres-lisztes keveréket és összeállítjuk a tésztát (akár géppel, akár kézzel, amelyik szimpatikusabb).
- Fóliába csomagoljuk, kissé lelapítjuk, téglalappá formázzuk és min. 4 órára hűtőbe tesszük.
- Lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk és derelyevágóval kekszeket vágunk, de használhatunk különböző keksz formákat, sütikiszúrókat is. Szépen tartja a mintát (természetesen minél mélyebb a minta, annál jobb).
- 175 °C-ra előmelegített (alsó-felső sütésmód) sütőben nagyjából 10-13 perc alatt készre sütjük őket sütőpapíros tepsin, majd azon hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Még több karácsonyi receptet találsz ide kattintva!
A speculoos keksz tápanyagtartalma:
Energia: 65 kCal
Fehérje: 1,2 g
Zsír: 4,3 g
Szénhidrát: 5,1 g
A fenti adatok 25 db keksz esetén 1 db kekszre vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂