gâteau invisible – láthatatlan almatorta
Mielőtt teljesen elengedném az őszt (bár épp tegnap óta esik megállás nélkül a hó, mennyire tökéletes, hogy december elsején tényleg beköszöntött a tél?!), muszáj bemutatnom őt, a világ legszebb almás süteményét! Két hete kísérletezgetek vele, nem voltam mindig elégedett a végeredménnyel: volt, hogy ízre stimmelt, volt, hogy kinézetre. De most már bátran jelentem: ez a jó változat! Eredetileg Franciaországból származik, ahogy neve is enged rá következtetni. Ennek a csodás tortának készítettem el a cukormentes változatát, ami még lisztmentes – és ezáltal gluténmentes – is.
Hozzávalók:
- 5-6 db alma (kb. 90 dkg/1 kg, granny smith)
- 3 db tojás
- csipet só
- 6 dkg 1:4 erősségű édesítőszer
- 1,2 dl tej
- 3 dkg olvasztott vaj
- 1/2 tk fahéj
- 10-15 reszelésnyi szerecsendió
- 7,5 dkg mandulaliszt
- 2,5 dkg étkezési keményítő
- 1,5 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
- Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és félbevágjuk. Ahol még maradt rajta keményebb, „szálkás” rész a magházból, azt is kivágjuk. A félbevágott almákat vágjuk nagyjából 2 mm vastag szeletekre, vagy ha van szeletelőnk, azzal dolgozzunk.
- A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra légkeveréses módban.
- A tojásokat a sóval és édesítőszerrel habosra verjük, egészen addig, amíg „kifakulnak” és megnő a térfogatuk.
- Hozzáadjuk a tejet és olvasztott vajat, majd ezekkel is elkeverjük.
- A tojásos egyveleget megfűszerezzük a fahéjjal és a frissen reszelt szerecsendióval.
- Végül beleszitáljuk a mandulalisztet és a keményítőt. Ezt a lépést ne hagyjuk ki semmiképp se, mert darabos lesz a végeredmény és nem fog szépen kinézni.
- Az egészet csomómentesre keverjük és a kétharmadával meglocsoljuk az almaszeleteket és óvatosan összeforgatjuk őket, ügyelve arra, hogy ne törjük össze a gyümölcsöt.
- Egy 10×22,5 cm-es kenyérsütő formát kivajazunk és kibélelünk sütőpapírral a forma két hosszabb oldalán túllógatva. Beleegyengetjük az almaszeleteket úgy, hogy vízszintesen feküdjenek egymáson. Öntsük rá a maradék „tésztánkat”, hogy mindenhova jusson. Megszórjuk a szeletelt mandulával.
- 45 percig sütjük, majd lefedjük alufóliával és további 20 percig sütjük. Ha elkészült, a formában pihentessük legalább negyed órát, majd vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni felvágás előtt.
TIPP 1: Használjuk harsogó, keményebb almákat (pl. granny smith), amik kásásak és puhák, nagyon könnyen törnek (pl. érett golden alma). TIPP 2: Másnap talán még jobb a sütemény, így akár egy nappal előbb is elkészíthetjük. TIPP 3: A kész süteményt könnyebben ki tudjuk venni a formából, ha a sütőpapírt két oldalon hosszabbra vágjuk, mint a forma fala.
A fenti adatok egy szeletre vonatkoznak (12 szelet esetén), a szénhidrátdiéta „számolós-nem számolós” alapanyagai alapján. Az ábra csak tájékoztató jellegű! A sütemény gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz.
A sütemény rendkívül szaftos, az alma sok levet ereszt, tehát ne száraz tésztát várjunk tőle, mert ebből a sütiből sosem lesz olyan. 🙂 Olyasmi, mint egy leheletvékony tejes pite, vagy palacsintatészta a lédús almaszeletek között. Uzsonnára, ebéd és vacsora desszertjeként tökéletes választás, nem csak ősszel, akár a karácsonyi menü részét is képezheti a fűszereknek és az almának köszönhetően.
A szokásos inspirációkeresésem során a Google képkeresőben találtam a fotóját egy ilyen sütinek, némi segítséget vettem az elkészítéséhez egy tasty videóból, de a végleges recept a saját kísérletezéseim alapján készült el. (Sajnos egyre kevesebb helyen látom azt (szinte sehol), hogy forrásokat jelölnének meg az emberek és ez elszomorít…)
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.