overnight zabkása
A diétám elején jó opciónak tűnt, hogy zabkását eszem majd reggelire. Nem fogom részletezni, hogy milyen eredményekkel zárultak ezek a szárnypróbálgatásaim, mert ez egy receptoldal és senkinek sem szeretném elvenni a kedvét, étvágyát. Nagyon-nagyon nem ízlett egyik változat sem. Két dolog hiányzott belőle, ami igazán finommá tehette volna: a tej és a cukor. Cukorról teljesen, tejről pedig legalább a reggeli órákban érdemes lemondani, ha odafigyel az ember arra, hogy miket eszik.
Hány olyan szebbnél szebb, étvágygerjesztő fotót látni az instagramon, vagy facebookon, ahol a zabkása úgy van tálalva, hogy az embernek megindul tőle a nyálelválasztása… tele vannak pakolva mindenféle gyümölcsökkel, amik megint egy olyan alapanyagok, amiket reggel nem illene enni. Próbáltam, őszintén bevallom, ettem reggelire cukros zabkását, banánnal (ilyenkor szokták a tv-ben feliratozni, hogy „ezt ne csinálja utánam otthon”). Ott éreztem, hogy ez egész jó is lehet, szóval gyorsan kukába dobtam az emlékeimet a régi ízetlen valamiről, és tökre tudatosan elkészítettem ezt a verziót, ami azért is jó, mert egy hétre előre meg lehet csinálni, reggel nem kell az elkészítésével vesződni. Egyszerűen csak összedobjuk három perc alatt este, behajítjuk a hűtőbe és reggel kivesszük, megesszük.
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 30 g aprószemű zabpehely
- 10 g chiamag
- negyed teáskanál őrölt fahéj
- csipet só
- 10 g magvaj
- 1,5 dl mandulatej
- pár csepp folyékony édesítőszer
- opcionális: pár szelet mandula a tetejére
Elkészítés:
- Egy pohárba/befőttes üvegbe/lezárható műanyag dobozba szórjuk bele a zabpelyhet, chia magot, sót és fahéjat. Keverjük át, mielőtt hozzáadnánk a magvajat és tejet, így nem lesznek feloldhatatlan fahéjcsomók a tetején.
- Adjuk hozzá a magvajat, tejet és édesítőszert, majd alaposan keverjük össze.
- Lezárva tegyük a hűtőszekrénybe és másnap reggel már ehetjük is. Frissen szórjuk meg a mandulával, ha szeretnénk.
Az ábra a szénhidrátdiéta „számolós-nem számolós” alapanyagai alapján tartalmazza az adatokat és csak tájékoztató jellegű.
Ebbe a verzióba törökmogyorókrém került, ami valószínűleg a világ legmelósabb magvaja, mert sokkal több idő kell neki, hogy krémes legyen, mint társainak. Ezt a zabkását a mindenmentes diétázók is nyugodtan fogyaszthatják (figyelni kell, hogy a zabkása gm legyen!) és ráadásul vegán is.
Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket.