karfiolpizza
Most nem édességet, desszertet mutatok, hanem egy pizzareceptet. Rengetegféle verzió létezik, készítettem már expressz pizzát, ami egy gyors, teljes kiőrlésű lisztes változat. A sorozat következő része pedig ez a karfiolpizza, ahol a karfiol a tésztát helyettesíti. Elsőre nem hangzik olyan nagyon kecsegtetően, viszont nagyon finom, ígérem, úgyhogy próbáld ki mindenképpen!
Többször ettem már, ezt a receptet Havas Dóránál láttam, így nem az én agyszüleményem, viszont ebbe a gyűjteménybe feltétlen bele akartam tenni, így ide is felkerül, ráadásul az alapeljárás minden karfiolpizza esetében ugyanaz. Keveset változtattam rajta az én ízlésemnek megfelelően.
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 1 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 tojás
- 3 ek reszelt parmezán
- fél tk bazsalikom
- fél tk oregánó
- fél tk kakukkfű
- fél tk majoranna
- + paradicsomszósz
- + tetszőleges feltétek
Elkészítés:
- A megmosott karfiolt rózsáira szedjük és turmixgépbe/cutterbe tesszük, majd finomra aprítjuk.
- A fokhagymát apróra vágjuk és az olajon megfuttatjuk. Beletesszük a karfiolt, sózzuk, borsozzuk, majd puhára pároljuk kb. 10 perc alatt.
- Félretesszük kicsit hűlni, lecsöpögni, majd összekeverjük a tojásokkal, parmezánnal és a fűszerekkel. (Én nem fedő alatt pároltam, így alig volt nedves a karfiol.)
- A sütőt alsó-felső sütési módban előmelegítjük 250 ºC-ra, majd egy serpenyőt kibélelünk sütőpapírral. Fontos, hogy olyan serpenyőt használjuk, amit sütőbe lehet tenni (aminek nem műanyag a nyele)! A karfiolos pépet egyengessük a serpenyőbe. Én hagytam neki egy kicsi peremet is. Süssük 15 percig.
- Vegyük ki a sütőből, ügyelve arra, hogy a serpenyő nyele nagyon forró! Kenjük meg a pizzánkat fűszerezett paradicsomszósszal/pizzaszósszal, és tegyük vissza további 10-15 percre, immár 180 ºC-os sütőbe.
- Végül pakoljuk meg feltétekkel. Erre most fekete-erdei sonka és parmezán került.
Az alap „tészta”, a feltétek és szósz nélkül kb. 20 g szénhidrátot tartalmaz. (A karfiol csak 200g-ig nem számolós!)
Ez a pizza késsel-villával evős, nem kézbenfogós. Ízre nem mondod meg, hogy karfiol van benne, a fűszereknek köszönhetően mégis pizza érzésed van, amikor eszed. Ti próbáltatok már alternatív, nem lisztből készült „pizzatésztákat”? Nálunk a túrópizza is befutó, tuti fehérjeforrás és szénhidrátszegény.
Ha tetszenek az ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket.