klasszikus almás pite cukormentes változatban
Az ősz nagy slágere az alma, így egyértelmű volt, hogy elkészül egy klasszikus almás pite cukormentes változatban. Én a savanykásabb almát szeretem, ami túl édes és túl kásás, az nem nekem való, ebbe a pitébe például zöldalma került, de választhatunk bármilyet, amilyet csak szeretnénk (bár tudom, hogy vannak „szabályok”, melyik fajta mire jó).
Hozzávalók:
- 330 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- egy nagy csipet só
- 150 g (laktózmentes) sütőmargarin/vaj
- 2 ek (40 g) xilit
- 7-8 ek hideg víz
- 500 g alma
- 1 citrom leve
- fél tk fahéj
- negyed tk szerecsendió
- 25 g xilit
- 2 csapott ek teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (30-35 g)
- 1 ek tej
Elkészítés:
- A lisztet a sóval összekeverjük, belekockázzuk a vajat és kés segítségével összevagdossuk benne, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk homok állagúra. (Itt is nagyon fontos, hogy ne melegedjen fel a kezünktől a tészta.) Beleszórjuk a xilitet és a hideg vizet, majd egy villával összedolgozzuk (a végén segíthetünk kézzel is, hogy egy labdát gyúrjunk belőle). Fóliába csomagolva fél órán át hűtjük.
- Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, négy részre vágjuk, majd egy-egy negyedet 2-3 szeletre vágunk. Meglocsoljuk a citrom levével. Kb. ekkorra letelik a fél óra (lassan dolgozom, na!:).
- A pités tálat alaposan kivajazzuk alul, oldalt, és a forma peremét is. A tészta kétharmadát kinyújtjuk lisztezett felületen a tálnál 3-4 cm-rel nagyobb körré (a peremtől is függ), rátekerjük a sodrófára, a lisztet egy ecsettel lesöpörjük róla, majd belehelyezzük a formába a tésztát. Odanyomkodjuk a peremhez is, illetve a perem tetejére is. Egy éles késsel levágjuk a forma mentén a felesleget. Ezután 15 percre ismét behűtjük.
- Az almaszeleteket összekeverjük a fűszerekkel, a liszttel és a xilittel. 15 perc után ráhalmozzuk a tésztára úgy, hogy középen legyen kicsit magasabban. A pite peremét megkenjük egy kis vízzel. A maradék tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük az almákra, a két tésztát pedig összecsípjük a széleken. Itt is levágjuk a felesleget. Ezekből a darabkákból különböző mintákat készíthetünk díszítésnek. A pite közepén éles késsel X-et metszünk, a tésztát pedig kihajtjuk, hogy ezen a kis nyíláson a gőz távozni tudjon. Megkenjük a tejjel és 30 percre behűtjük a pitét, a sütőt pedig előmelegítjük 225 °C-ra.
- 20 percig sütjük 225°C-on, majd 30 percig tovább sütjük 175 °C-on.
Nem a legszénhidrátszegényebb sütemény sajnos. 🙁 Az adatok tájékoztató jellegűek!
Még több pite receptet találsz ezen a linken.
Az eredeti recept az óriási sütis könyvemből származik.
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂