cukormentes teljes kiőrlésű tutibiztos muffin alaprecept
Egyszerű, de nagyszerű és úgy variálhatjuk, ahogy csak szeretnénk. Ez a cukormentes teljes kiőrlésű tutibiztos muffin alaprecept a világon a legegyszerűbb recept és egyben a leggyorsabb is. És mindig sikerül. És habkönnyű, puha. Fél óra alatt készen van. És elronthatatlan. Folytassam még? Persze lehetne mondani, hogy a muffin annyira egyszerű, hogy el sem lehet rontani. Én ettem már rosszat, láttam már csúnyát, volt olyan, ami fel sem jött rendesen, nem sült át, ezt is sorolhatnám. Pláne ezekkel a lisztekkel…
Tettem el a nyáron egy csomó lekvárt, persze mind cukormentes, úgyhogy most ebből használtam a muffinhoz, méghozzá a meggyből. Ezzel pedig remek hármast alkot a fahéj és a titkos fűszerem -ami már annyira nem is titkos, hogy leírom-, a szerecsendió. Bár ez utóbbi kb. mindenben ütős, legyen az leves, rakott zöldség, almás pite, sütemény, palacsinta, lekvár, bármi!
Az alaprecept tehát:
Hozzávalók (12 normál méretű muffinhoz):
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 dl víz
- 3 ek xilit
- csipet só
- 1 dl olaj (kókuszolaj, étolaj, stb.)
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg durum liszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
A képeken látható meggyes muffinhoz pedig került még bele:
- 1 ek cukrozatlan, zsírszegény kakaópor
- 1 tk fahéj
- késhegynyi szerecsendió
- muffinonként 1 tk meggylekvár (sima meggy is jó)
- muffinonként ½ tk zabpehely
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kibéleljük muffinpapírokkal.
- A tojást a xilittel, tejjel, vízzel, olajjal, sóval kikeverjük. A liszteket és a sütőport hozzáöntjük, alaposan összekeverjük, majd a formákba töltjük.*
- 20-25 perc alatt készre sütjük.
Mondtam, hogy egyszerű! 🙂
* Az alaprecepten kívül, ha mást is teszünk bele, azt a végén adjuk hozzá. Ha töltelékkel dolgozunk, akkor kb. 1 evőkanálnyi masszát kanalazunk a formákba, arra mehet a töltelék, majd „zárásként” elosztjuk a muffinokon a maradék masszát. Voilà! Tipp: ha csokit, gyümölcsdarabokat teszünk a muffinba, forgassuk meg őket egy kis lisztben, így nem süllyednek le a süti aljára (és égnek oda, folynak ki, olvadnak szét, ragadnak le). Ez bármilyen sütemény esetében igaz. 🙂
Az adatokat csak tájékoztató jellegűek!
Még több alapreceptért kattints ide!
Most már csak azt érzem feladatomnak, hogy kikísérletezzem, hogyan tudnék úgy lefaragni a szénhidráttartalmából, hogy nem változik állagra, ízre. Mondjuk például úgy, hogy nem szórok rá zabpelyhet…de így meg olyan csini. 🙂
Ugyanitt: muffinpapír mániás vagyok, rengeteg féle, fajta van itthon. Bár azt a technikámat is fejleszteni kellene, hogy normálisan tudjak egy darabot leválasztani és ne kerüljön minden muffin alá legalább kettő a papírból.
Ha tetszett ez a cukormentes teljes kiőrlésű tutibiztos muffin alaprecept és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂
Szia!
Szeretném elkészíteni ezt a muffint. Sajnos teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet nem sikerült beszereznem. Teljes kiőrlésű búzaliszt jó helyette? Ill tönkölybúzalisztet láttam az egyik boltban.
Köszi!
Szia!
Persze, a receptjeimben a teljes kiőrlésű tönkölylisztet 100%-ban helyettesítheted teljes kiőrlésű búzaliszttel!
Szép napot!