cukormentes narancsos répatorta – karácsonyi kiadás
A karácsonyi készülődés nálam mindig az utolsó pillanatokra marad, mert ilyenkor még javában tart a szorgalmi időszak utolsó pár napja, vagyis a hajrá féléves terv leadásokkal, zárthelyikkel, pótzárthelyikkel. És amikor más már nagy karácsony-lázban ég, addig én vonalakat pingálok a lapokra és repedéstágasságot számolok. Közben azért belefér egy cukormentes narancsos répatorta is, méghozzá karácsonyi kiadásban.
Idén sincs ez másképp, karácsonyi ajándékokon még gondolkodni sem volt időm, a készülődésben még nem vettem részt és rossz látni, hogy más már szinte csak ezzel foglalkozik. Viszont most volt időm egy gyors tesztelésre. Kb. 3 éve ettem életemben először répatortát, kicsit ódzkodtam tőle, mert levesben megeszem meg pároltan is imádom, de tortában? Azóta viszont egyik kedvenc sütim és milliószor készítettem már. Már a cukormentes verziót is kikísérleteztem.
Hozzávalók (egy kisebb 17 cm-es tortaformából 2 ilyen torta lesz):
a tésztához:
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 5 dkg durum liszt
- 1 csomag sütőpor
- 3 tojás, szétválasztva
- 1,5 dl olaj (kókuszolaj, étolaj, stb.)
- 10 dkg xilit
- 30 dkg sárgarépa (kb. 2 nagy darab)
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 tk fahéj
a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 2 ek habtejszín
- 2 ek porxilit
a díszítéshez:
- marcipán (cukormentes marcipán receptet találsz nálam is)
- zöld ételfesték
- egy kisolló és fogpiszkálók
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A liszteket összekeverjük a sütőporral. A répát apró lyukú reszelőn lereszeljük. (Felér egy 10 perces intenzív edzéssel!)
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a xilittel, fahéjjal és az olajjal. Beleszórjuk a répát, a narancs reszelt héját és levét, majd a végén összekeverjük a liszttel.
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük és egy spatulával óvatosan a répás masszába forgatjuk.
- Egy kapcsos tortaformát kivajazunk és kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát és 40-45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. (Ha kicsit megbarnul már a süti teteje, akkor jó.) Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A krém hozzávalóit rövid ideig habosra verjük és bekenjük vele a tortát.
- A kis fenyőfákhoz fogunk egy hüvelykujjnyi marcipándarabot (Relatív, mert köztudottan nekem van a világon a legkisebb kezem!:), az ételfestékkel jól összedolgozzuk, majd egy tompa kúpot gyúrunk belőle, az aljába fogpiszkálót szúrunk. Egy kisollóval fentről lefelé, körkörösen elkezdjük bevagdosni. Ezzel díszítjük a tortát.
Az ábra csak tájékoztató jellegű!
Ezután mindenki majd szuperül fog fütyülni! 🙂
Ha tetszett ez a cukormentes narancsos répatorta és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂
Ezt holnap kipróbálom csak majd csokit teszek a tetejére 😊
Írd meg mindenképp majd, hogy hogy sikerült. 🙂