teljes kiőrlésű sajtos rúd – kicsit másképp
Remélem, mindenkinek jól teltek az ünnepek. 🙂 Én sütöttem, pihentem, sorozatoztam, társasoztam, szóval szerencsére nyugiban töltöttem el az év utolsó napjait. (Tudom, a blogon az előbbi nem látszik meg, viszont most szeretném helyrehozni és az a mondás, hogy amit az év első napján csinálunk, jó eséllyel azt fogjuk egész évben is, tehát babonából is írok most egy bejegyzést.) Ez az egyik kedvenc ropogtatnivalóm, imádom a fűszereket, szeretek velük játszani, és nem sajnálom őket semmiből, így a sztenderd sajtos rudat is felturbóztam velük: nézzük a fűszeres teljes kiőrlésű sajtos rúd receptjét!
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt (15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza-, illetve 5 dkg durum liszt)
- 10 dkg vaj
- 1 tk só
- 5 dkg sajt, lereszelve
- fűszerek ízlés szerint (nálam: egy-egy nagy csipet oregano, kakukkfű, bazsalikom)
- 1 csipet őrölt piros paprika
- 1 tojássárgája
- 5-6 ek hideg víz
- 1 felvert tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A liszteket a sóval és a vajjal összemorzsoljuk, belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a fűszereket, majd jól összekeverjük. Beleütjük a tojássárgáját és a vízzel összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagra, megkenjük a tojással és felvagdossuk őket kis rudakra. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra.
- Kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.
Az egész adagban van összesen ennyi szénhidrát, ebből két nagy tepsinyi sütemény lett. Az ábra csak tájékoztató jellegű!
Még több sós ropogtatnivaló és süti receptjét találod a blogon. Kattints ide, hogy elérd őket!
Lehet kísérletezgetni a fűszerezéssel! 🙂 A tetejére lehet még szórni sajtot, zabpelyhet, nagy szemű dekorsót, ki hogyan szereti díszítgetni. (note-to-self: A fényviszonyok télen sosem kedveznek.)
Ha tetszett ez a fűszeres teljes kiőrlésű sajtos rúd és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂
Húú, ez nagyon finom lett!! Nagy sikert arattam vele 🙂 Ani
Örülök neki, hogy ízlett! 🙂
Nem kell bele sem sütőpor, v. élesztő?