cukormentes kókuszos kakaós torta
A nagy szünet után ma újabb cukormentes tortával érkezem (cukormentes kókuszos kakaós torta)! Anyukám névnapjára készült, nagyon gyors és egyszerű elkészíteni, így bárki próbálkozhat vele.
Hozzávalók (egy kicsi, 17 cm-es tortaformához):
- 75 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 25 g teljes durumliszt
- egy csipet só
- 3 nagy tojás
- 120 g xilit
- 1 vaníliarúd
- 20 g zsírszegény kakaópor
- 1 cs vaníliás pudingpor (cukormentes)
- 4 dl tej (lehet növényi tej is)
- 2,5 ml folyékony édesítőszer
- 100 g puha vaj
- 75 g kókuszreszelék
Elkészítés:
- A sütőt légkeveréses módban előmelegítjük 175 °C-ra.
- A liszteket kétszer átszitáljuk.
- A tojásokat a csipet sóval, a xilittel és a vaníliarúd magjaival (a rudat ne dobjuk ki!) 4-5 percig verjük egy kézimixerrel, amíg kivilágosodik és habos lesz.
- A lisztet és a kakaóport beleszitáljuk és alacsony fokozaton összekeverjük.
- Egy alul és oldalt sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát és 33-35 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.). Pár percig hagyjuk hűlni, majd kivesszük a formából, leszedjük róla a sütőpapírt és hagyjuk teljesen szobahőmérsékletűre hűlni.
- Elkészítjük a krémet: A pudingport 1 dl hideg tejjel kikeverjük, majd a többi tejet a megmaradt vaníliarúddal feltesszük főni közepes lángon. Ha már elég meleg a tej, beleöntjük a kikevert pudingport és az édesítőt és felforraljuk folyamatos kevergetés mellett. Ha a krém már elég sűrű, levesszük a tűzről, kivesszük belőle a vaníliarudat (most már kidobhatjuk) és még párszor átkeverjük. Ha kézmelegre hűlt, belekeverjük a vajat.
- A tortát középen szétvágjuk, hogy két tortalapot kapjunk belőle. Egy kis krémmel megkenjük az egyik tortalapot, ráhelyezzük a másikat, majd kívülről is bevonjuk: a krém kissé folyós marad, így hagyhatjuk nyugodtan lecsurogni a torta oldalán. Megszórjuk a kókuszreszelékkel, az oldalához is hozzátapasztjuk a kókuszt a tenyerünkkel. Pár órára hűtőbe tesszük, utána tálalhatjuk is.
Az adatok csak tájékoztató jellegűek.
Még több torta receptet érsz el itt.
Készíthetünk természetesen nagyobb tortát is, a tészta hozzávalóit nem szükséges duplázni, egy 20 cm-es tortaformában ugyanekkora mennyiségből egy kicsit laposabb tortát fogunk kapni, azonban ott ügyeljünk a sütési időre, hiszen az 5-10 perccel rövidebb lehet!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂