cukormentes mogyorós túrógombóc
Egyik kedvenc édességem a túrógombóc, de szinte alig mertem belevágni, mert annyi rémhír kering róla és túl hosszadalmasnak, bonyolultnak tűnt, főleg ha szétesik főzés közben az egész. A mostani recept szerint már többször készítettem túrógombócot. A cukormentes mogyorós túrógombóc receptje a bejegyzésben olvasható.
Hozzávalók:
- 75 g durumdara (vagy teljes kiőrlésű tönkölydara)
- 250 ml tej (növényi tejre cserélhető!)
- 40 g eritrit
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 250 g zsírszegény túró
- 100 g apróra darált, pörkölt, sótlan földimogyoró
- tejföl, édesítő
Elkészítés:
- A tejben elkeverjük az eritritet, vaníliát és a darát, majd sűrű tejbegrízt főzünk belőle. Félretesszük hűlni.
- A földimogyorót apróra őröljük.
- Belekeverjük a túrót a tejbegrízbe. Púpozott kávéskanálnyi adagokat szedünk és gombócot formázunk belőle, majd meghempergetjük a mogyoróban.
- Tetszőleges módon tálaljuk, én édes tejföllel szeretem a legjobban.
Kb. 25 db lesz ebből a mennyiségből, így uzsonnára (mivel gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmaz) 6 db-ot is fogyaszthatunk belőle. Az ábra adatai csak tájékoztató jellegűek!
Túrós recepteket itt találsz.
Az ötlet egyrészt nagymamámtól származik: ha kevés túró van, akkor mindig tejbegrízt főz és így készít „hamis túrógombócot”. Mivel nagyon kevés zabkorpa volt itthon, így T-nek támadt olyan ötlete, hogy akkor forgassuk meg mogyoróban. Sokkal jobb egyébként így, mint a zabkorpás verzió, szóval ezentúl is így fog készülni. Természetesen játszik a kókuszreszelék, mandulapehely vagy darált dió is, bár azok sokkal szokványosabb bundák.
Muszáj volt újrafotózni, mert nemrég szereztem be ezeket a kis tálakat potom pénzért, és csak akkor esett le, hogy ezekben is milyen jól mutatnak, miután a vendégeket így kínáltuk. 🙂
Ha tetszett a cukormentes mogyorós túrógombóc és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂