mogyorós szaloncukor
Szaloncukrot házilag is nagyon egyszerű készíteni, így ha nem szeretnénk egy vagyont költeni a bolti cukormentes változatokra, akkor otthon is nekiláthatunk a munkának. Még a csomagolást is meg lehet oldani egyszerű anyagokból, amik mindenkinél ott lapulnak a konyha- vagy tálalószekrény fiókjaiban.
Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.
A szaloncukor elkészítésének egy fontos lépése van: ez a csokoládé temperálása. Biztos hallottátok már ezt a kifejezést és valami nagyon komplikált dolog ugrott be róla. Esetleg láttatok is már profi cukrászokat, akik méregdrága eszközökkel méregdrága márványlapon lapátolják ide-ode az olvadt csokoládét, de megnyugtatok mindenkit: más módszer is létezik. Otthoni körülmények között a legegyszerűbb talán az, hogy a csokoládé egy részét olvasztjátok csak fel, a másik részét pedig később keveritek hozzá. És hogy erre mégis mi a csudáért van szükség? Temperálás nélkül amint hozzáérünk a csokihoz, megolvad a kezünk alatt, ujjlenyomatos lesz. Temperálással ez elkerülhető, ráadásul a csokiréteg roppanós lesz.
A csomagoláshoz pedig nincs másra szükség, mint egy kevés fehér színű sütőpapírra és alufóliára. (Mondtam én, hogy mindenkinél lapul ilyen a fiókban!) A fehér sütőpapírból négyzeteket vágunk, 1-1 szemközti oldalukat 2 mm-enként 2 cm mélységben bevagdossuk. Alufóliából kisebb négyzeteket vágunk, 1-1 cm-rel hosszabbakat, mint a szaloncukor. Az édességet először a sütőpapírba, majd az alufóliába tekerjük. Ugye milyen egyszerű? 🙂 Kész is a klasszik szaloncukor csomagolás!
Hozzávalók (30 db-hoz):
- 22 dkg földimogyoró
- 10 dkg cukormentes tejcsokoládé
- 1-2 ek habtejszín
- 20 dkg cukormentes étcsokoládé
Elkészítés:
- A mogyoróból 2 dkg-ot durvára vágunk, félretesszük, a maradékot aprítógépbe szórjuk és mogyoróvajat készítünk belőle: 3-5 percig aprítjuk, közben percenként lekaparjuk a gép oldaláról a mogyorót. Addig járatjuk a gépet, amíg krémes állagot nem kapunk.
- A tejcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük a tejszínt, majd alaposan elkeverjük a mogyoróvajjal.
- Megfelezzük, az egyikbe beleforgatjuk a durvára vágott mogyorót. Mindkét masszából 15-15 szaloncukrot formázunk – a kezünk melegétől szépen összeállnak. Mindet sütőpapírra sorakoztatjuk.
- Na és most jön a kritikus rész: az étcsokoládét temperáljuk: a csokoládé 2/3-át vízgőz fölött 40-45 fokosra melegítjük, majd hozzáadjuk a maradékot és addig kevergetjük, amíg egyneművé nem válik, és vissza nem hűl 28 fokosra. 31-32 fokosra melegítjük, és megmártjuk benne a szaloncukrokat. Sütőpapírra téve hagyjuk a mázat megdermedni.
TIPP: Ha elkészítenéd mogyoróvaj helyett mással, akkor a nagy magvaj kalauzban többféle magvaj receptet és tippet is találsz (pl. mandula-, kesu- vagy pisztáciavaj, stb.)!
Az ábra a szénhidrátdiéta számolós-nem számolós alapanyagai alapján tartalmazza az adatokat, egy darabra vonatkozik és csak tájékoztató jellegű. A földimogyoró miatt ez egy kalóriadús édesség!
Még több karácsonyi receptért és ötletért KATTINTS IDE!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.