színes chilis bab
Hideg téli estéken, vagy napokon (ami mostanában egyébként nincs, de képzeljük még el egy kicsit, hogy kint hűvös van, esik a hó) egy jó melengető egytálétellel szeretnénk kicsit begubózni, ami a szürke napokon kis színt visz az életünkbe/ételünkbe. Na, ha ez a kép megvan, akkor itt van az a tökéletes fogás, ami pont ide passzol. Színes, zöldséges, húsos, meleg és egy fazékban elkészül. Ő pedig nem más, mint ez a színes chilis bab.
Ez is tipikusan egy olyan étel, amit mindenki másképp készít, de mindenkinek a sajátja az igazi, nem? Mi is több tippet gyúrtunk össze, amikor megalkottuk ezt a receptet, bár inkább T érdeme, ez az ő étele. De mindig együtt ügyködünk rajta a konyhában, a közös időtöltéshez is szuper apropó ez az étel. Mi pulykahússal készítjük, inkább fogyasztunk szárnyast, mint a többi húst, így ez az étel is pulyka darálthúsból készült. Ahány ház, annyi szokás, ugye. Nem tartalmaz lisztet, hozzáadott cukrot, laktózt vagy tojást, így mindenmentes: csak zöldség, hús és fűszerek.
Hozzávalók (6 személyre):
- 2 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (kb. 12 dkg)
- 2 kisebb salottahagyma (kb. 5 dkg)
- 2 kisebb chilipaprika
- pár őrlésnyi bors
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt római kömény
- 1/4 tk őrölt szerecsendió
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 1 kaliforniai paprika (kb. 20-22 dkg)
- 1 nagyobb répa (kb. 20-22 dkg)
- 1 szár angolzeller (kb. 8 dkg)
- 50 dkg pulyka darált hús
- 1 ek só
- 40 dkg hámozott paradicsom konzerv
- 1/2 dl víz
- 2 dkg min. 70%-os étcsokoládé
- 1 dl száraz vörösbor
- 3-4 babérlevél
- 50 dkg vörösbab
- 14 dkg kukorica
Elkészítés:
- Minden zöldséget megmosunk és felvágunk előre, így könnyebb dolgunk lesz „útközben”. A fokhagymát apróra vágjuk, vagy fokhagymanyomóval kinyomjuk. A vöröshagymát és salottahagymát felkockázzuk. A chilit apró darabkákra vágjuk. A répát felszeleteljük és félbe vagy negyedbe vágjuk. A zellerszárat felszeleteljük és félbevágjuk. A kaliforniai paprikát kockákra vágjuk, ugyanígy teszünk a paradicsommal is.
- Az olívajat felhevítjük egy nagyobb fazékban, majd amikor már forró, beleszórjuk a háromféle hagymát és a chilit. Folyamatosan kevergetjük, hogy le ne égjen és közben hozzáadjuk a fahéjat, római köményt, szerecsendiót. Ha már kezd illatozni és a hagymák is megpuhultak, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a pirospaprikát.
- Visszatesszük a tűzre az edényt és beleszórjuk a kaliforniai paprikát, majd elkezdjük összepirítani. Ha már kicsit összesett, akkor hozzáadjuk a répát és zellerszárat.
- 1-2 perc kevergetés után hozzáadjuk a darált húst, sót és kevergetés mellett megfőzzük.
- Ha a hús elkészült, akkor hozzáadjuk a hámozott paradicsomot és vizet. Beledobjuk a csokoládét, felöntjük a borral és pár babérlevelet beleszórunk. Átkeverjük és felforraljuk.
- Amikor felforrt, hozzáadjuk a leszűrt babot és fedő alatt, alacsonyabb lángon rotyogtatjuk 30 percen keresztül.
- Végül a kukoricát is hozzáadjuk és további 8-10 percig főzzük.
TIPP: Tálaláskor megszórhatjuk kevés reszelt vörös cheddar sajttal is, ha nem feltétlen kell laktózmentesnek lennie az ételnek.
Az ábra egy adagra vonatkozik és a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat. Az ábra csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai eltérhetnek az általam használtaktól.
Még több főétel receptért KATTINTS IDE! Ha a csokit inkább valami desszertben látnád szívesen, akkor IDE KATTINTVA rengeteg csokis süti receptet találsz. További mindenmentes receptekért KATTINTS IDE!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.