teljes kiőrlésű húsvéti quiche
Én nagyon szeretem a sonka-tojás-kalács-torma kombót, de elhiszem, hogy vannak olyanok, akik hamar ráunnak és inkább valami másban fogyasztanák el a maradék sonkát és főtt tojást. (Maradék sonka, tojás húsvétkor, haha, nálunk nem.) Szóval ez a húsvéti quiche egy ilyen maradékmentő étel és teljesen más ízvilág, mint a kalácsos húsvéti reggeli.
Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.
Hozzávalók 25 cm-es piteformához: a tésztához:
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 120 g jéghideg vaj + kevés a formához
- 1/2 tk só
- 1 tojás
- 1 tk jéghideg víz
a töltelékhez:
- 2,5 dl habtejszín
- 4 tojás
- 1 tk só
- 1/4 tk őrölt fekete bors
- 1 újhagyma
- 150 g füstölt, főtt sonka
- 1 tk reszelt torma
- 60 g mozzarella
- 4 főtt tojás
a tálaláshoz:
- 1 kisebb csokor snidling
Elkészítés:
- A lisztet aprító- vagy turmixgépbe tesszük, belekockázzuk a vajat, hozzáadjuk a sót. Morzsásra dolgozzuk a géppel, majd hozzáadjuk a tojást és a vizet. Pár másodperc alatt összeállítjuk a géppel a tésztát. Ha nem állna össze, kevés vizet adunk még hozzá. Fóliába csomagoljuk, kissé kilapítjuk, és hűtőbe tesszük 1/2 órára.
- A sütőt – légkeveréses módban – előmelegítjük 200 °C-ra. A piteformát vékonyan kivajazzuk.
- A tésztát 2 ív fólia között vékonyra, a piteformánál kicsit nagyobbra nyújtjuk. Nyújtófára tekerjük, a formára helyezzük, majd szépen beleegyengetjük úgy, hogy pereme is legyen. Villával megszurkáljuk, letakarjuk sütőpapírral, szárazbabot szórunk rá, és 15 perc alatt elősütjük.
- A sütőből kivéve a szárazbabot a sütőpapírral együtt eltávolítjuk, a sütő hőfokát mérsékeljük 175 °C-ra.
- A tejszínt alaposan összekeverjük a tojással, sózzuk, borsozzuk. Beleszeleteljük az újhagymát, belevegyítjük a felkockázott sonkát, a tormát és a reszelt sajtot.
- A főtt tojásokat félbevágjuk, körben elrendezzük a tésztaalapon. A tejszínes keveréket óvatosan a tésztára csurgatjuk, és a pitét 175 °C-on 45-50 perc alatt készre sütjük. Frissen vágott snidlinggel megszórva tálaljuk.
Az ábra a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat, 8 szeletre osztott quiche esetén 1 szelet tápanyagait tartalmazza és csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai, méretei, stb. is eltérhetnek az általam használtaktól!
Még több húsvéti receptért kattints ide!
Főétel recepteket ide kattintva találsz.
Pite receptekért kattints ide!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂