cukormentes epres túrós süti (gluténmentesíthető)
Rajongok a szaftos túrós süteményekért, a túrós süteményekért már alapból, de amikor a süti tésztájában van elrejtve a túró, azt szeretem a legjobban. Régen volt is egy kedvenc kuglófom, amit boltban lehetett kapni és pont ilyen volt a tésztája. Ez a cukormentes epres túrós süti elég jól megközelíti azt.
Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. májusi számában is.
Miből áll a cukormentes epres túrós süti tésztája?
Nagyrészt túróból, de a vaj és zabpehelyliszt a másik két fő alkotó eleme. Teljesen gluténmentessé is tehető, ez azért nem az, mert én adtam hozzá kevés durumlisztet is állagjavítás céljából. Zabpehelyliszttel valószínű még tömörebb lett volna az eredmény. De ez az ízéből semmit nem von le.
Milyen formában érdemes sütni?
Ez teljesen egyedi preferencia kérdése, ugyanis ezt a sütit nyugodtan elkészítheted tortaformában is! A sütési idő kicsit változhat, ha magasabb a formában a tészta, kicsit tovább kell sütni, ha alacsonyabb, akkor az irányadó sütési idő előtt már érdemes nézegetni. Én egy 25×10 cm-es kenyérformát használtam.
Hozzávalók:
- 250 g túró
- (a túró minőségétől függően 1 ek tejfölre is szükség lehet)
- 200 g puha vaj
- 75 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 1 csipet só
- 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 1 tk vaníliaaroma
- 2 tojás
- 175 g zabpehelyliszt
- 75 g durumliszt
- 1 cs sütőpor
- 200 g eper
- 15 g szeletelt mandula
A cukormentes epres túrós süti elkészítésének lépései:
- A sütőt alsó-felső sütésmódban előmelegítjük 175 °C-ra. Egy 25×10 cm-es kenyérformát kibélelünk sütőpapírral.
- A túrót és a vajat kézi mixerrel kissé elkeverjük. Hozzáadjuk az édesítőszert, a sót, a citromhéjat, a vaníliát, a tojást, és – továbbra is a mixert használva – alaposan összedolgozzuk.
- A kétféle lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd 2 részletben a túrós masszához adjuk, a géppel mindig alaposan átkeverve.
- Ha szükséges, akkor 1 evőkanál tejföllel lazítjuk a tésztát.
- A sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük, rárakosgatjuk a kisebb darabokra vágott epret, majd az egészet megszórjuk a szeletelt mandulával.
- Az előmelegített sütőben 70-80 percig sütjük. (Tűpróba!)
- 15 percet a formában pihentetjük, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Szeletelve tálaljuk.
A cukormentes epres túrós süti tápanyagtartalma:
Energia: 198 kCal
Fehérje: 5,4 g
Zsír: 13,1 g
Szénhidrát: 13,2 g
A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 15 szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak és csak tájékoztató jellegűek! A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól!
Még több epres receptet találsz ide kattintva!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.