cukormentes brownie mogyoróvajjal
Ha szeretitek a brownie-t és szeretitek a mogyoróvajat is, akkor meghoztam a tökéletes párosítást! Ez a cukormentes brownie mogyoróvajjal lett felturbózva, nagyon szaftos-krémes, és nem csak a tetejére kerülő magvaj miatt. A receptet megtalálod a bejegyzésben!
Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. júniusi számában is.
Hogyan készül a cukormentes brownie?
Sok-sok csokival. 🙂 Tartalmaz egy kevés lisztet is, de a lelke a kakaópor és a csoki. A brownie egyik titka az, hogy nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon, vagy sokáig süljön, így lesz igazán szaftos a belseje. Több változat is létezik, nálam találsz például „nutellás” brownie kosár receptet, vagy avokádóból készült brownie receptet is.
Milyen lisztből készül a cukormentes brownie mogyoróvajjal?
Ebben a receptben a browniekhoz teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam (ami az egyik kedvencem), ha nincs ilyened, nyugodtan használt helyette teljes kiőrlésű búzalisztet. Ehhez a sütihez viszonylag kevés lisztre van szükség, elhagyni nem feltétlen javaslom, viszont nyugodtan lecserélhető gluténmentes lisztre is, pl. gluténmentes zabpehelylisztre.
Milyen mogyoróvajat érdemes használni?
Én házi mogyoróvajat használtam hozzá, nálam többféle receptet is találsz. Egy „általános” mogyoróvaj recept található itt, a nagy magvaj kalauzban pedig több magvaj mellett egy egyszerű mogyoróvaj receptet is mutatok, ahol semmiféle adalékanyag nem került bele (édesítőszer, olaj, stb.). Ha találsz bolti cukormenteset, használhatod azt is (őszintén megmondom, hogy nem tudom azt, hogy létezik-e ilyen vagy milyenek vannak, mert mindig magam készítem itthon). A házi kicsit darabosabb, nem olyan sima, így ebben a receptben is majd figyelni kell rá, hogy ha szükséges, akkor a végén el kell „simogatni” picit.
Hozzávalók:
- 120 g vaj
- 100 g eritrit
- 30 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 70 g cukrozatlan kakaópor
- 1 tk instant kávépor
- 1/4 tk fahéj (elhagyható)
- 2 nagy csipet só
- 2 tojás
- 2 tk vaníliaaroma vagy -kivonat
- 50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 50 g cukormentes étcsokoládé
- 50 g cukormentes tejcsokoládé
- 120 g cukormentes mogyoróvaj
- nagy szemű tengeri só a szóráshoz
A mogyoróvajas cukormentes brownie elkészítésének lépései:
- A vajat a kétféle édesítőszerrel, a kakaóval, a kávéval, a fahéjjal és a sóval lábasban összemelegítjük. (Mikrohullámú sütőben is felmelegíthetjük 30-30 másodperces részletekben.) Akkor jó, ha már csípősre melegedett és krémes állagú.
- Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a vaníliát, és alaposan elvegyítjük.
- Elkeverjük benne a lisztet, majd gyors mozdulatokkal beleforgatjuk az apróra vágott kétféle csokoládét.
- Az alján és oldalán sütőpapírral bélelt 21×21 cm-es sütőformába vagy magas falú tepsibe öntjük, egyenletesre simítjuk.
- A mogyoróvajat krémesre, szinte folyósra melegítjük, majd a tésztára kanalazzuk és elsimítjuk. 175 °C-ra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
- A házi mogyoróvaj „darabosabb”, ezért a mogyoróvaj minőségétől függően sütés után még elsimíthatjuk a sütemény tetejét, hogy szebb legyen.
- Hagyjuk a formában kihűlni, majd megszórjuk nagy szemű tengeri sóval, és szeletekre vágva tálaljuk.
A mogyoróvajas cukormentes brownie tápanyagtartalma:
Energia: 160 kCal
Fehérje: 4,7 g
Zsír: 13,1 g
Szénhidrát: 5,2 g
A fenti adatok 1 szeletre vonatkoznak 16 szelet esetén, a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat és csak tájékoztató jellegűek! A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.