vegán csokis pudingtorta pohárban – mindenmentes
Míg el tudjuk csípni az utolsó finom hazai epreket, addig készíthetünk ilyen gyors finomságot is. Nevezhetjük ezt pohárkrémnek is, vagy poharas desszertnek, a lényeg annyi, hogy nagyon csokis és nagyon finom. A vegán csokis pudingtorta receptjét megtalálod a bejegyzésben!
Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. júniusi számában is.
Miért pudingtorta a vegán csokis pudingtorta?
Miért ne? 😀 Alul egy kicsit ropogós, de egyszerre puha zabpelyhes, lekváros, kakaós réteg van, erre került rá a pudingkrém, ami chia magból, kókuszkrémből és étcsokiból áll, majd egy újabb réteg „tészta” és végül egy kevés eper, akárcsak egy tortánál. Pudingnak, pohárkrémnek nem igazán szerettem volna elnevezni, de hívhatjuk bárminek, az íze a lényeg!
Hogyan érdemes tárolni?
Ezt a kérdést most csupán azért tettem fel, hogy válaszul adhassam rá azt, hogy nem is értem ezt a kérdést. 🙂 Na jó, nem teljesen. Ezt az édességet előre is elkészítheted, vendégvárónak tök jó. Másnapra sem lesz semmi baja, még jobban összeér. Mindenképpen hűtőben tartsd, akkor is, ha előre készíted el és akkor is, ha esetleg maradna.
Mennyire kiadós ez a vegán csokis pudingtorta, mennyi adag lesz ebből a mennyiségből?
Összesen 2 nagyobb vagy 4 kisebb pohárra elég a mennyiség, de mivel tömény csokis édességről van szó, ezért én kisebb pohárban, befőttes üvegben javaslom elkészíteni. A képen látható édesség nálam ezekbe a kicsike, kb. 2 dl-es joghurtosüvegekbe került.
Hozzávalók (4 kisebb pohárhoz):
az alaphoz:
- 50 g zabpehely (gluténmentes)
- 10 g cukrozatlan kakaópor
- 1 tk 1:4 erősségű édesítőszer
- 1 csipet só
- 40 g cukormentes mogyoróvaj (recept pl. itt és itt)
- 30 g cukormentes barack- vagy eperlekvár
a pudingkrémhez:
- 1,6 dl kókuszkrém
- 50 g cukormentes étcsokoládé
- 2 ek chia mag
- 1 ek cukormentes vaníliaszirup (vagy édesítőszer és vaníliakivonat)
a tetejére:
- 200 g eper
- 5 g kókuszchips
A vegán csokis pudingtorta elkészítésének lépései:
- A zabpelyhet összeforgatjuk a kakaóval, az édesítőszerrel és a sóval.
- A mogyoróvajat és lekvárt is hozzáadjuk, majd villával átnyomkodjuk.
- Keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a poharakba vagy kisebb befőttesüvegekbe morzsoljuk, és hűtőbe tesszük.
- A kókuszkrémet 15 percre fagyasztóba tesszük.
- A csokoládét felolvasztjuk és félretesszük.
- A kókuszkrémet aprító- vagy turmixgépbe kanalazzuk, hozzáadjuk a csokoládét és a chia magot. Vaníliasziruppal ízesítjük, majd alaposan összemixeljük, és egyenlő arányban a poharakba kanalazzuk.
- Hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
A vegán csokis pudingtorta tápanyagtartalma:
Energia: 294 kCal
Fehérje: 7,1 g
Zsír: 21,1 g
Szénhidrát: 15,4 g
A fenti adatok 4 adag esetén 1 adagra vonatkoznak a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól. A fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.