cukkinis csokikenyér cukormentesen
Cukkini, süteményben? Mivan? Igen. 😀 Nem lehet érezni! Komolyan mondom, a kedvenc zöldségem a cukkini lett, pedig kiskoromban szerintem nem szerettem, de aztán pár évvel ezelőtt egy sajtos-panírozott verzióval valamilyen úton elindultunk, a cukkini meg én, kéz a kézben, és most már mindenbe teszek (kis túlzással, de értitek!), például ebbe a cukkinis csokikenyér csodába is, ami brutálisan csokis-kakaós és szaftos.
Milyen lisztből készül a cukkinis csokikenyér?
A süteményhez zabpehelylisztet használtam, a jelölten gluténmentes liszttel és sütőporral pedig ez a recept gluténmentes. Nem tartalmaz továbbá hozzáadott cukrot sem. Zabpehelyliszt helyett lehet használni teljes kiőrlésű tönköly- vagy búzalisztet, 100%-ban, vagy ha úgy tetszik, akkor 70%-30% arányban keverhetjük a teljes kiőrlésű és a fehérlisztet is.
Elhagyható-e a cukkini a receptből?
Nem. Ez a lényege. 🙂 Én nem nyomkodtam ki a zöldséget, így jelentős nedvességet is adtam így a masszához, tehát a zöldséget és a levét semmiképpen sem hagynám ki. Több csokis sütemény receptet találsz itt a blogon, ha nagyon ódzkodnál a zöldséges süteménytől. Kattints ide a csokis receptekért!
Hozzávalók:
- 120 g zabpehelyliszt (gm)
- 40 g Sambirano Gold nyers kakaópor
- 1 tk sütőpor (gm)
- 1 tk instant kávépor (opcionális)
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 50 g olvasztott vaj
- 50 g kókuszolaj
- 45-50 g 1:4 édesítőszer
- 1 tk vaníliakivonat vagy -aroma
- 1 kisebb cukkini reszelve (kb. 300 g)
- 50 g Sambirano Gold 100%-os étcsokoládé pasztilla
- 80 g cukormentes tejcsokoládé
A cukkinis csokikenyér elkészítésének lépései:
- A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, légkeveréses módban és egy 10×25 cm-es kenyérformát vékonyan kivajazunk, majd kibélelünk sütőpapírral, úgy, hogy a papír kicsit túllógjon a formán – így könnyebb lesz kivenni a süteményt.
- A cukkinit kislyukú reszelőn lereszeljük.
- A lisztet elkeverjük a kakaóporral, sütőporral, kávéporral, sóval.
- Egy másik tálban homogénre keverjük a tojásokat az olvasztott vajjal, folyékony kókuszolajjal, édesítőszerrel és vaníliával. Használhatunk kézi mixert, de egy egyszerű habverő is tökéletes a művelethez. 🙂
- A folyékony és száraz hozzávalókat összeöntjük és éppencsak elkeverjük, nem gond, ha kicsit csomós marad.
- Hozzáadjuk a reszelt cukkinit (nem kell kinyomkodni), majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval.
- Az étcsokoládé pasztillából egy marékkal félreteszünk, a többit a feldarabolt tejcsokoládéval együtt a masszába forgatjuk.
- Az előkészített kenyérformába egyengetjük a tésztát, majd megszórjuk a félretett étcsokoládé pasztillával és kb. 60 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Pár percig a formában pihentetjük, majd sütirácsra tesszük és hagyjuk kihűlni szeletelés előtt.
A recepthez a kakaóport és az étcsokoládét a Sambirano Gold biztosította. (szponzorált tartalom)
A cukkinis csokikenyér tápanyagtartalmai:
Energia: 140 kCal
Fehérje: 3 g
Zsír: 9,9 g
Szénhidrát: 8,2 g
A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, egy szeletre vonatkoznak 16 szelet esetén. A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus sem, így a fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.