cukormentes csokis granola vörösáfonyával
Pár hete nagy granola-vadászatba kezdtünk, bár én nem fogyasztom, csak néha-néha, de elég hamar elfogy itthon. A bolti helyett pedig ki akartam próbálni egy cukormentes csokis granola változatot itthon, amit ezúttal egy kis liofilizált vörösáfonyával turbóztam fel. A recept mindenmentes és vegán!
Milyen összetevőkből áll a cukormentes csokis granola?
A granolához gluténmentes nagyszemű zabpelyhet használtam, ez a fő eleme a „tejbevalónak”. 🙂 Emellett a 100%-os belga csokoládé és a nyers kakaópor teszi igazán ütőssé. Édesítőszert ugyan tartalmaz, de aki él ilyenekkel, természetesen használhat helyette cukrot, vagy egyéb természetes édesítőszert (szirupot, datolyát, esetleg mézet*). Ezen kívül kókusz és magok, fűszerek kerültek még bele.
*ez nem minősül dietetikai állásfoglalásnak, mindenki maga dönti el, mit engedélyez magának!
Mennyire macerás a cukormentes csokis granola elkészítése?
A rövid válaszom: egyáltalán nem az! A hosszabb: ez egy egy tálban összekutyulós, megsütős, átkavarós recept. A sütési idő nagyjából 30 perc, az előzetes munkálatokból pedig a magok feldarabolása a leghosszadalmasabb folyamat, így hamar meg is van.
Mi az a liofilizált gyümölcs?
A liofilizált gyümölcs másnéven fagyasztva szárított gyümölcs. Több olyan receptet is találsz nálam, ahol ilyen eljárással tartósított gyümölcsöt használok. Kattints ide a receptekért! Vörösáfonya helyett más gyümölcsöt is tehetünk bele, például epret, málnát, meggyet is akár.
Hozzávalók:
- 250 g gluténmentes zabpehely (nagyszemű)
- 30 g dió
- 30 g mandula
- 30 g kókuszreszelék
- 1-1 csipet só
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 25 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 30 g Sambirano Gold nyers kakaópor
- 75 g kókuszolaj
- 2 ek cukormentes vaníliaszirup
- 60 g Sambirano Gold 100%-os étcsokoládé pasztilla
- 1 marék liofilizált vörösáfonya
A cukormentes csokis granola elkészítésének lépései:
- A sütőt előmelegítjük légkeveréses módban 160 °C-ra.
- A zabpelyhet elkeverjük a durvára vágott dióval és mandulával, kókuszreszelékkel, egy csipet sóval és fahéjjal.
- A kókuszolajat egy kisebb edényben felmelegítjük alacsony lángon, belekeverjük a sót, édesítőszert, kakaóport és szirupot. Alaposan elkeverjük.
- A zabpelyhes keveréket összedolgozzuk a kakaós kókuszolajos keverékkel és egy sütőpapírral bélelt tepsire terítjük.
- Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük, majd rászórjuk a csokoládét és további 5 percre visszatessük a sütőbe. Ha elkészült, még melegen átkeverjük, hogy mindenhova jusson a csokiból.
- Ha kihűlt, hozzákeverjük a vörösáfonyát és lezárható tárolóba tesszük.
A recepthez a kakaóport és az étcsokoládét a Sambirano Gold biztosította. (szponzorált tartalom) Ezeket a termékeket egyébként nyugodt szívvel ajánlom, régóta használom őket. 🙂
A cukormentes csokis granola tápanyagtartalma:
Energia: 2510 kCal
Fehérje: 71 g
Zsír: 165 g
Szénhidrát: 142 g
A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az tápanyagtartalmakat és a teljes mennyiségre vonatkoznak. A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.