cukormentes mákos citromos édes kenyér
Igazából a mákot nagyon szeretem süteményekben, legyen az sós vagy édes, nagy rajongója vagyok, és nemrég gondolkodtam el rajta, hogy mennyire régen volt már édes mákos receptem. Ez a cukormentes mákos citromos süti most ezt az űrt hivatott betölteni. 🙂
Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztomagazin 2020. októberi számában is.
Milyen tésztából készül a cukormentes mákos citromos kenyér?
Neve miatt azt várhatnánk, hogy kelt tésztáról van szó, de ennél sokkal egyszerűbb a helyzet. Nem csak, hogy élesztő nincs benne és így keleszteni sem kell, a recept úgy indul, hogy „melegítsd elő a sütőt”, ami azt jelenti, hogy baromi gyorsan össze lehet állítani a tésztát! Egyszerű, teljes kiőrlésű, sütőporos, kevert sütiről van szó, amivel még sok mosatlant sem gyárt az ember.
Még több kevert süti receptet találsz ide kattintva!
Miből készül a máz a cukormentes mákos citromos süti tetejére?
A máz egyszerűen eritrit és citromlé keveréke. Fontos, hogy por állagú édesítőszert használjunk, természetesen aki a xilitet szereti, használthatja azt is, ott azonban figyelembe kell venni a szénhidráttartalmát. 1:4-et nem ajánlok hozzá, mert brutálisan édes lenne. A kísérletezgető kedvűek próbálkozhatnak joghurtos-citromos keverékkel is.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 180 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 80 g finomliszt
- 25 g egész mák
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 100 g puha vaj
- 60 g 1:4 édesítőszer
- 2 bio citrom
- 3 tojás (szobahőmérsékletű)
- 1 dl tej
a tetejére:
- 60 g eritritpor
- 6 teáskanál citromlé
A cukormentes mákos citromos édes kenyér elkészítésének lépései:
- A sütőt légkeveréses módban előmelegítjük 175 °C-ra. A 10×25 cm-es kenyérsütőformát sütőpapírral béleljük úgy, hogy a papír kissé túllógjon a formán, így könnyebb lesz kivenni a süteményt.
- A kétféle liszthez vegyítjük a mákot, a sót és a sütőport.
- A vajat, az édesítőt és az egyik citrom reszelt héját kézi mixerrel krémesre keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket alaposan eldolgozva a masszában.
- Felváltva beledolgozzuk a száraz hozzávalókat és a tejet, valamint mindkét citrom kifacsart levét.
- A masszát az előkészített formába kanalazzuk, és 45 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
- Az eritritport és a citromlevet kikeverjük, és a süteményre locsoljuk. A máz dermedése után szeletekre vágva kínáljuk.
A cukormentes mákos citromos sütemény tápanyagtartalmai:
Energia: 125 kCal
Fehérje: 4,2 g
Zsír: 6,5 g
Szénhidrát: 11,7 g
A fentiek a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák a tápanyagtartalmakat és egy szeletre vonatkoznak, 16 szelet esetén. A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, és dietetikus sem vagyok, így a fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂