gluténmentes brownie
Előfordul, hogy a brownie-ba diót, mandulát és egyéb extrát is tesznek, ebben a változatban viszont mandulaliszt került bele. A gluténmentes brownie receptjét megtaláljátok a bejegyzésben, és előre szólok, hogy a sok-sok sószemet a tetejéről nagyon nem ér lehagyni! 😉
Milyen összetevőkből áll a gluténmentes brownie?
A recepthez mandulalisztet, nyers kakaóport, kétféle csokoládét használtam. Ezeken kívül természetesen sok-sok vaj kell bele (igazi kalóriabomba, de ettől brownie egy brownie, nem igaz?). A só nagyon fontos, nem csak a tésztájába érdemes tenni, hanem a végén egészen bátran szórjuk meg vele. Egy kis instant kávépor is került a tésztába, ami igazán kihozza a csokoládés ízt, de nyugodtan elhagyható, bár nem ajánlom. 🙂
Milyen állagú lesz a brownie?
Mandulaliszt kerül bele, így kicsit morzsálódosabb lesz a tésztánk, viszont ettől függetlenül nagyon-nagyon finom és szinte szétolvad a szájban! Nem érdemes túlsütni, a közepe maradjon egy kicsit szaftosabb, ezért a sütőt már a 15. perctől kezdjük el nézegetni és bőszen tűpróbázzunk.
Hozzávalók:
- 170 g vaj
- 50 g Sambirano Gold 100%-os étcsokoládé pasztilla
- 50 g cukormentes tejcsokoládé
- 2 teáskanál vaníliaaroma vagy -kivonat
- 1 teáskanál instant kávépor
- 3 tojás
- 85 g mandulaliszt
- 1 teáskanál sütőpor (gluténmentes)
- 1 nagy csipet só
- 70 g eritritpor
- 15 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 40 g Sambirano Gold nyers kakaópor
- nagyszemű tengeri só a szóráshoz
A gluténmentes brownie elkészítésének lépései:
- A sütőt előmelegítjük alsó-felső sütésmódban 175 °C-ra. Egy 20(21)x20(21) cm-es négyzet alakú sütőformát kibélelünk sütőpapírral.
- A vajat felolvasztjuk a kétféle csokoládéval, vaníliával, kávéporral együtt (lábasban vagy mikróban részletekben).
- Beleütjük a tojásokat és kézi mixerrel alaposan összemixeljük.
- A mandulalisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval, az eritritporral, a másik édesítővel és a kakaóporral.
- A lisztes keveréket a csokis keverékhez adjuk és a kézi mixerrel alaposan összedolgozzuk.
- Az előkészített formába töltjük és előmelegített sütőben nagyjából 18 perc alatt készre sütjük. Érdemes a 15. perctől figyelni, akkor jó, ha a közepe még egy icipicit lágy marad.
- Ha kihűlt, felszeleteljük és megszórjuk a nagyszemű sóval.
A recepthez a kakaóport és az étcsokoládét a Sambirano Gold biztosította. (szponzorált tartalom)
Még több csokis receptért kattints ide!
A brownie tápanyagtartalma:
Energia: 166 kCal
Fehérje: 3,8 g
Zsír: 15,2 g
Szénhidrát: 2,3 g
A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 16 szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak. A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂