babka muffin cukormentesen (formázási segédlettel)
Aki egy ideje követ, tudja, hogy sokszor szoktam mesélni arról, hogy a legjobb sütik mindig akkor készülnek, amikor találok valamit a hűtőben/kamrában, ami mindjárt lejár, és fel kell használni minél hamarabb. Most egy bontatlan cukormentes csokis mogyorókrémet találtam, ami a napokban jár le, de ettől függetlenül semmi baja sem volt. Régóta el akartam készíteni ezt a sütit, akkor még chai fűszeres változatban, viszont annyira adta magát, hogy a babka muffin végül nutellát kapott töltelékként.
Az ötletet Anna Banana fahéjas csomói adták.
Kell-e sikér a babka muffin tésztájába?
Kelleni nem kell, de ajánlott! Én minden kelt tésztámhoz használok sikért, mert csodákat művel a tésztával. Egy fél kg-os zacskó nagyjából 800 Ft-ba kerül, és nagyon sokáig elég. Én mindenképpen ajánlom, hogy ha van rá lehetőséged, akkor szerezz be. Természetesen nélküle is működik a recept, viszont a szerkezete nem lesz ennyire szép, a sikér ugyanis a szerkezet kialakításában is segít, illetve plusz fehérjét juttat a sütibe, emellett pedig légiesebb, könnyedebb lesz a végeredmény. A sikér mennyiségét finomliszttel tudod pótolni.
Az összetevők között szerepel a cukor, akkor hogyan cukormentes a recept?
A cukorra mindössze az élesztőnek van szüksége. Ezt a mennyiséget az élesztő teljes mértékben megeszi, így a szénhidráttartalmával, inzulinválasszal, stb. nem kell számolni. A cukor csak, mint légbuborék lesz benne a süteményben, így nem kell félni tőle. Természetesen ki is hagyható, illetve ha nem tartasz otthon cukrot, és nem szeretnéd használni, az is teljesen rendben van. Én csupán szeretem az élesztőt megetetni vele. (Ez is egy olyan plusz, mint a sikér használata.)
Milyen töltelékkel készül a babka muffin?
Egyszerűen nutellával kentem meg a tésztát (természetesen a cukormentes változattal). A blogon is találsz cukormentes nutella receptet, itt. Készítheted fahéjas, chai fűszeres töltelékkel is, igazából a képzelet szab határt neki. A fahéjat vagy fűszerkeveréket egyszerűen keverd össze egy kevés édesítőszerrel és vajjal, majd ezzel kend meg a tésztát.
Arra azonban érdemes figyelni, hogy ne legyen túl vastag a töltelék.
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 1,25 dl tej
- 30 g vaj
- 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő, de elhagyható)
- 175 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 50 g finomliszt
- 25 g búzasikér
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 25 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 120 g cukormentes csokis mogyorókrém („nutella”)
- tojás a kenéshez
- eritritpor a szóráshoz (opcionális)
A babka muffin elkészítésének lépései:
- A tejet összemelegítjük a vajjal és a cukorral. Ne legyen forró, de olvadjon fel benne a vaj.
- A liszteket, sikért, élesztőt, édesítőszert, sót egy dagasztókarral felszerelt konyhai gép üstjébe mérjük. A közepébe mélyedést készítünk, és beleütjük a tojást, hozzáöntjük a vajas tejet.
- Kb. 10 perc alatt rugalmas, fényes tésztát dagasztunk belőle. Akkor jó, ha teljesen kitakarította a tálat, nem ragad, nem tapad, hanem összeállt egy szép, sima felületű gombóccá.
- Kiolajozott tálban, letakarva, meleg és huzatmentes helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
- Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átnyomkodjuk, majd egy kb. 20×50 cm-es téglalapot nyújtunk belőle.
- A téglalapot hosszában a 2/3-án megkenjük a „nutellával”. (Házi nutella receptet találsz a blogon is, kattints ide!)
- A tésztát háromba hajtjuk: a felső, „üres” harmadot lehajtjuk, majd erre ráhajtjuk az alsó harmadot. Kicsit kinyújtjuk.
- 12 darab, kb. 4 cm széles csíkra vágjuk a tésztát.
- A csíkokat fogjuk, és két helyen bevágjuk úgy, hogy nem vágjuk át teljesen, a tetején egyben hagyjuk. Ezt a három szálat szorosan, de óvatosan összefonjuk, majd az egyben lévő végénél kezdve feltekerjük. Ezt megismételjük a többivel is.
- Kivajazott muffinformába helyezzük őket, és letakarva további 30-45 percig pihentetjük.
- Sütés előtt lekenjük a felvert tojással, és előmelegített, 175 °C-os sütőben, alsó-felső sütésmódban 15-17 perc alatt készre sütjük őket.
- Ízlés szerint poreritrittel megszórjuk őket tálalás előtt.
A babka muffin tápanyagtartalma:
Energia: 154 kCal
Fehérje: 5,4 g
Zsír: 6,6 g
Szénhidrát: 18,6 g
A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák a tápanyagadatokat, 1 db-ra vonatkoznak 12 db esetén. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!
A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂