mandulás kekszszendvics cukormentesen
A zabkeksz nagy sláger, pláne ha még kekszszendvics is készül belőle! Isteni, fűszeres mandulakrémmel töltöttem. A mandulás kekszszendvics receptjét megtaláljátok a bejegyzésben!
Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. januári számában is. A fűszereket a Fűszerész biztosította (szponzorált tartalom).
Milyen fűszerekből készül a mandulás kekszszendvics?
A zabkekszhez csupán vaníliát és fahéjat adtam (ezeket a fűszereket egyébként szinte minden süteményben használom, nagyon szeretem őket). A töltelékbe került a mandula mellé egy kis fahéj, vanília és egy csipet kardamom is. Őrölt fűszereket használtam a recepthez.
Hogyan készült a mandulás kekszszendvics tölteléke?
A töltelék, vagyis a mandulakrém elkészítéséhez egy jó késes aprítóra lesz szükségünk, ebből készítünk pár hozzávaló segítségével egy olyan mandulakrémet, amivel meg tudjuk tölteni a kekszeket. Tulajdonképpen mandulavajat készítünk belőle. (Ha érdekelnek a magvajak, akkor ebben a bejegyzésben több ilyen receptet is találsz, sok-sok fázisfotóval!)
Hozzávalók 10 darabhoz:
a kekszekhez:
- 25 g 1:4 édesítőszer
- 100 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 60 g gluténmentes zabpehely
- 1 csipet só
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt Bourbon vanília
- 1 tojás
- 50 g kókuszolaj
a töltelékhez:
- 80 g mandula
- 1/2 teáskanál 1:4 édesítőszer
- 1 csipet őrölt Bourbon vanília
- 1/4 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt kardamom
- 1 csipet só
- 1/2 teáskanál kókuszolaj
- 1 evőkanál kókusztejszín (sima tejszín is jó, de akkor már nem lesz lm)
A mandulás kekszszendvics elkészítésének lépései:
- A keksz száraz hozzávalóit összekeverjük, beleütjük a tojást, hozzáadjuk az olvasztott kókuszolajat, majd összegyúrjuk. 20 golyót formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és lelapítjuk.
- 175 °C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésmódban 10–12 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- A mandulát késes aprítóba vagy turmixgépbe tesszük. A géptől függően 5–10 perc alatt krémesítjük (mandulavajat készítünk belőle), időnként lekaparjuk a tartály oldaláról a mandulát. Amikor már krémes, fényes, hozzáadjuk a fűszereket, a kókuszolajat, a tejszínt, és összedolgozzuk.
- Az összeállításhoz 2 keksz közé tölteléket adagolunk, majd kicsit összenyomjuk. A kekszszendvicseket tálcára sorakoztatva tálaljuk.
A mandulás kekszszendvics tápanyagtartalma:
Energia: 163 kCal
Fehérje: 5 g
Zsír: 11,1 g
Szénhidrát: 8,9 g
A fenti adatok 1 szendvicsre vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂