csokoládés müzliszelet (cukor-, glutén- és laktózmentesen)
Általában a neten fellelhető cukormentes müzliszeletek úgy kezdődnek, hogy „méz”. A cukrosak is. Szóval, nem nagyon tudtam, hogy mivel váltsam ki a mézet, édesítést megoldom máshogy, de a tapasztó-ragasztó ereje hiányzott. A méz helyett datolyaléből készült datolyaszirupot használtam. Tudom, hogy ez sokaknak nem fér bele, az én hitvallásomról itt olvashattok. 🙂 A csokoládés müzliszelet receptje a tovább gomb mögött olvasható.
Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. márciusi számában is. A müzliszeletekhez a Russell Hobbs Horizon konyhai robotgépét használtam. (szponzorált tartalom)
Milyen fő összetevőkből áll a csokoládés müzliszelet?
Az alapját a zabpehely és a magok szolgáltatják. Édesítésre és „ragasztásra” pedig datolyaszirupot használtam. Került bele még kókuszreszelék, és ahogy a neve is mutatja, csokoládé is bőven. Nagyon finom, tömény müzliszelet lett a végeredmény, egy finom kávé mellé igazán jó választás.
Az én diétámba nem fér bele a datolya. Mivel válthatom ki?
Léteznek egyéb szirupok is, pl. rostszirup vagy méz ízű rostszirup, ezek több diétába is beilleszthetők, ezekkel a datolyaszirupot ki tudod váltani. Természetesen mézzel is elkészíthető a recept, ha neked ez belefér, de mindenképp szükség van valamilyen ragacsos, kissé folyós anyagra, hogy megfelelően összeálljon a végeredmény.
Kerül-e tojás a csokoládés müzliszeletek tésztájába?
Igen, és erre is azért van szükség, hogy végeredményben ne törjön darabjaira a müzliszelet. Ezt vegán formában nem próbáltam még ki, de ha szeretnéd, kísérletezhetsz lenmag- vagy chiatojással is, hiszen a tyúktojás az egyetlen állati eredetű összetevő a receptben, így annak kiváltásával egy vegán és mindenmentes édességet kapsz.
Hozzávalók (21×21 cm-es formához):
- 120 g zabpehely (gm)
- 1 csipet só
- 50 g kókuszreszelék
- 30 g dió
- 30 g mandula
- 100 g cukormentes étcsokoládé (70%-os)
- 150 g mogyoróvaj (recept pl. itt)
- 35 g kókuszolaj
- 2 tojás
- 40 g datolyaszirup
A csokoládés müzliszelet elkészítésének lépései:
- A formát sütőpapírral béleljük úgy, hogy a papír túllógjon a formán, így könnyebb lesz kivenni a müzlit. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, alsó felső-sütésmódban.
- A zabpelyhet összevegyítjük a sóval és a kókuszreszelékkel.
- A diót, a mandulát és a csokoládét a robotgép késes aprítójával felaprítjuk, a zabpehelyhez adjuk.
- A mogyoróvajat elkeverjük a felolvasztott kókuszolajjal, majd a tojással és a datolyasziruppal együtt a zabpehelyhez dolgozzuk.
- A masszát az előkészített formába halmozzuk, egyenletesre simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd felszeletelve kínáljuk.
A csokoládés müzliszelet tápanyagtartalma:
Energia: 220 kCal
Fehérje: 6,2 g
Zsír: 16,6 g
Szénhidrát: 10,9 g
A fenti adatok 14 szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb., és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, illetve nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂