cukormentes túró rudi szelet
Ugyan túró rudi torta már van a blogon, most egy sütés nélküli változatot hoztam, amit nem is kerek, hanem szögletes tortaformában készítettem el. Ez a cukormentes túró rudi szelet pikk pakk elkészül, sütést, de főzést sem igényel.
Milyen összetevőkből áll a cukormentes túró rudi szelet?
A sütemény alja cukormentes, teljes kiőrlésű keksz, kakaópor és egy kevés édesítő, erre a kekszalapra kerül egy zselatinos túrókrém, a tetején pedig csokoládé van. Sütés helyett hűteni kell, illetve a zselatint és a csokoládét is csak melegíteni, főzni nem.
A keksz, amit használtam, tojásmentes. Ha fontos a tojásmentesség, akkor figyeld az összetevőket. Ízlés és egyéni diéta szerint gluténmentes kekkszel is elkészíthető.
El lehet-e előre készíteni ezt a sütit?
Igen! Sőt, ajánlott is már előző éjszaka elkészíteni. Minél több időt tölt a hűtőben, annál jobb. Elég neki 4-6 óra is, de én mindig azt javaslom nektek, hogy egy egész éjszakát pihentessétek a hűtőben, hogy biztosan összeálljon, és az ízek is jobban összeérnek egy éjszaka alatt, így másnap még finomabb!
Milyen túrót érdemes használni a süteményhez?
Használhatsz rögös túrót is, vagy „kockatúrót”, viszont javaslom, hogy egy botmixerrel krémesítsd. Én most zsírszegény krémtúrót használtam, ezzel más az állaga, de nyugodtan használd a „sima” változatot, azzal is tökéletes lesz a végeredmény! Áttörheted szitán is, vagy villával, utóbbival viszont nagyon alaposnak kell lenned.
Mire érdemes figyelni a zselatinnal kapcsolatban?
A legfontosabb, hogy ne forrald fel! Ha felforralod, akkor nem fog működni. Elég csak melegíteni nagyon alacsony lángon. Egy kevés vízzel keverd el, majd melegítsd fel, és amikor látod, hogy már nem szemcsés, hanem szép egynemű, akkor jó is lesz. Tedd félre egy picit hűlni, majd keverd a krémbe. Érdemes folyamatosan járatni a keverőt, mert a hideg krémbe érkezve a zselatin összeállhat, és darabos lehet. Porzselatin helyett használhatsz lapzselatint is, a csomagoláson jelölik, hogy mennyi gramm felel meg egy lapnak.
Hozzávalók:
a kekszalaphoz:
- 200 g cukormentes, teljes kiőrlésű digestive keksz (14-15 db)
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 ek eritrit
- 85 g kókuszolaj
a túrókrémhez:
- 1 csomag zselatinpor (10 g)
- 4 ek hideg víz
- 2 dl habtejszín (cukrozatlan, min. 30%-os)
- 500 g zsírszegény krémtúró
- 1 bio citrom finomra reszelt héja
- 30 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 1 ek vaníliaaroma
a csokoládétetőhöz:
- 100 g cukormentes, 70%-os étcsokoládé
- 100 g cukormentes tejcsokoládé
- 3 ek kókuszolaj (kb. 20 g)
A cukormentes túró rudi szelet elkészítésének lépései:
- A kekszet késes aprítóban összetörjük. Hozzáadjuk a kakaóport, édesítőszert, elkeverjük, majd beleöntjük az olvasztott kókuszolajat. Összedolgozzuk a tésztát, majd egy sütőpapírral bélelt 21×21 cm-es szögletes, kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, míg a krémmel dolgozunk.
- A zselatint egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a vizet, és elkeverjük. Nagyon alacsony lángon felmelegítjük, kevergetjük, hozzáadunk 1 dl tejszínt, és csomómentesre keverjük. Ha feloldódott, félretesszük picit hűlni.
- A túrót, ha darabos, botmixerrel átdolgozzuk, keverőtálba mérjük, hozzáadjuk a maradék tejszínt, a citrom finomra reszelt héját, az édesítőszert és a vaníliát. Pár perc alatt kikeverjük.
- A zselatinos keveréket lassan és óvatosan a túrókrémbe csurgatjuk, közben folyamatosan keverjük. Teljesen eldolgozzuk a krémet, majd a kekszalapra kanalazzuk és elsimítjuk. Hűtőbe tesszük min. 4-6 órára.
- A csokoládét összetörjük, mikróban felolvasztjuk 30-30 másodperces részletekben, minden részlet után alaposan átkeverve, hogy ne égjen meg, belekeverjük az olvasztott kókuszolajat. A túrókrémre öntjük, elegyengetjük (érdemes inkább forgatni a formát, hogy mindenhova jusson a csokiból). Visszatesszük a hűtőbe, míg a csoki megdermed.
(Érdemes egy egész éjszakát pihentetni a hűtőben.) Éles, meleg, tiszta késsel szeleteljük (javaslom, hogy jóval szeletelés előtt vedd ki a hűtőből).
Még több sütés nélküli receptet találsz ide kattintva!
A cukormentes túró rudi szelet tápanyagtartalma:
Energia: 276 kCal
Fehérje: 7,2 g
Zsír: 20,5 g
Szénhidrát: 16,1 g
A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 14 szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak. Nem vagyok dietetikus, és a felhasznált alapanyagok méretei, márkái, így tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól. Ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek! Minden receptem egyéni felelősséggel készítsd el.
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂