mézes krémes méz nélkül, cukormentesen
Minden évben érkezik kérés, hogy legyen mentes változatban is mézes krémes recept, erre pedig már nem kell tovább várni, mert hozom is! Persze, most már egyszerűbb a helyzet, hiszen léteznek mézpótlók is, amik pár éve még nem voltak a piacon, így bőven van lehetőségünk a méz kiváltására is.
Ha nincs benne méz, mi van benne?
Ebben méz ízű rostszirupot használok, de bizonyos diéták esetén, illetve ki mennyire megengedő, használható méz is (de nem vagyok dietetikus, és hangsúlyozom, a receptjeim nem minősülnek dietetikai tanácsadásnak, és mindent egyéni felelősséggel készíts el). A méz ízű rostszirup összetevőit tekintve IR-diétában használható.
Szükséges-e pihenteti a süteményt, sokáig tart-e a mézes krémes elkészítése?
A süteményt készítés közben pihentetni nem szükséges, egyedül a hűlési idővel kell számolnunk: mind a lapoknak, mind a krémnek ki kell hűlnie felhasználás előtt. Azonban a kész süteményt érdemes, és ajánlott is egy éjszakát hideg helyen (pl. hűtőben) pihentetni, hogy megpuhuljon és összeérjen. Így azt javaslom, hogy este készítsd el a süteményt, és másnap már lehet is szeletelni.
Mire érdemes odafigyelni a sütemény elkészítésénél?
Viszonylag egyszerű süteményről van szó, de pár dologra érdemes odafigyelni: a tejbegríznél, ami a krém alapja, figyeljünk arra, hogy folyamatosan kevergessük, különben leég és becsomósodik. A lapokat próbáljuk minél egyenletesebbre nyújtani (bár igen, én papolok erről, nekem sem ment, de nem ezen fog múlni a sütemény sikere :D). A baracklekvárnál érdemesebb egy sűrűbb változatot használni, ez kevésbé folyik ki, jobban a helyén marad. Az összeállításnál is „elcsúszkálhatnak” a lapok, óvatosan dolgozzunk.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 100 g finomliszt
- 1 nagy csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 50 g vaj
- 100 g eritrit
- 15 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 60 g méz ízű rostszirup
- 1 tojás
- 1 dl tej
a krémhez:
- 5 dl tej (növényi ital is jó)
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- 20 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölydara
- 100 g puha vaj
- 50 g eritritpor
továbbá:
- 200 g cukormentes baracklekvár
- eritritpor a szóráshoz
A mézes krémes elkészítésének lépései:
- Először a krémet készítjük el: a tejben elkeverjük a vaníliaaromát és édesítőszert, majd a tönkölydarát. Közepes lángon addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, míg besűrűsödik. Tulajdonképpen egy sűrű tejbegrízt főzünk.
- Ha elkészült, fóliával lefedjük (közvetlenül terítsük rá, hogy ne bőrösödjön be), és lehűtjük.
- A puha vajat kihabosítjuk az eritritporral. Akkor jó, ha egynemű lesz és kivilágosodik a vaj színe (és szinte habkönnyű lesz).
- A kihűlt tejbegrízt alaposan beledolgozzuk a vajas keverékbe egy konyhai robotgéppel.
- A tésztához a kétféle lisztet, sót és szódabikarbónát elkeverjük.
- Egy másik tálban felolvasztjuk a vajat (mikróban is jó), elkeverjük benne az édesítőszereket, a felvert tojást és a tejet.
- A kétféle keverékből tésztát gyúrunk, majd ezt a tésztát négy egyenlő részre osztjuk.
- Egyenként kinyújtjuk őket egy kb. 20×30 cm-es téglalappá (én sütőpapíron nyújtottam őket), és 190 °C-ra előmelegített (alsó-felső) sütőben 7-8 perc alatt megsütjük őket.
- Lehúzzuk róluk a sütőpapírt és sütirácson kihűtjük őket.
- Az első lapot megkenjük a grízes krém felével, majd ráhelyezzük a második lapot.
- A második lapot megkenjük a cukormentes baracklekvárral, és ráhelyezzük a harmadik lapot.
- A harmadik lapra rákenjük a maradék grízes krémet, majd ráhelyezzük az utolsó, negyedik lapot.
- Fóliába csomagoljuk, és éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap eritritporral megszórjuk, de készíthetünk hozzá csokoládémázt is (100 g étcsokoládét olvasszunk fel, és keverjünk hozzá 1 evőkanálnyi kókuszolajat, majd kenjük meg vele a süteményt).
További ünnepi recepteket találsz ide kattintva!
A mézes krémes átlagos tápanyagtartalma:
Energia: 82 kCal
Fehérje: 2,1 g
Zsír: 3,3 g
Szénhidrát: 10,4 g
A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, és 1 „porcukros” szeletre vonatkoznak 45 szelet esetén. A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek! Minden receptem egyéni felelősséggel készítsd el.
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂
Szia Helga! Kérlek írd meg a /méz ízű rostszirup/: honnan? Vagy házilag hogyan? Köszi, Andi
Szia! Nick’s méz ízű rostszirup a neve, webshopokban, illetve egy-két nagyobb hipermarketben, kifli.hu-n is találkozhatsz vele.
Kedves Helga!
A “mézet” mikor teszed bele?
Köszi
Szia!
A 6. lépésben, a vajhoz adjuk hozzá!
Kellemes ünnepeket! 🎄