
cukormentes teljes kiőrlésű tutibiztos muffin alaprecept
Egyszerű, de nagyszerű és úgy variálhatjuk, ahogy csak szeretnénk. Ez a cukormentes teljes kiőrlésű tutibiztos muffin alaprecept a világon a legegyszerűbb recept és egyben a leggyorsabb is. És mindig sikerül. És habkönnyű, puha. Fél óra alatt készen van. És elronthatatlan. Folytassam még? Persze lehetne mondani, hogy a muffin annyira egyszerű, hogy el sem lehet rontani. Én ettem már rosszat, láttam már csúnyát, volt olyan, ami fel sem jött rendesen, nem sült át, ezt is sorolhatnám. Pláne ezekkel a lisztekkel…
Tettem el a nyáron egy csomó lekvárt, persze mind cukormentes, úgyhogy most ebből használtam a muffinhoz, méghozzá a meggyből. Ezzel pedig remek hármast alkot a fahéj és a titkos fűszerem -ami már annyira nem is titkos, hogy leírom-, a szerecsendió. Bár ez utóbbi kb. mindenben ütős, legyen az leves, rakott zöldség, almás pite, sütemény, palacsinta, lekvár, bármi!
Az alaprecept tehát:
Hozzávalók (12 normál méretű muffinhoz):
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 dl víz
- 3 ek xilit
- csipet só
- 1 dl olaj (kókuszolaj, étolaj, stb.)
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg durum liszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
A képeken látható meggyes muffinhoz pedig került még bele:
- 1 ek cukrozatlan, zsírszegény kakaópor
- 1 tk fahéj
- késhegynyi szerecsendió
- muffinonként 1 tk meggylekvár (sima meggy is jó)
- muffinonként ½ tk zabpehely
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kibéleljük muffinpapírokkal.
- A tojást a xilittel, tejjel, vízzel, olajjal, sóval kikeverjük. A liszteket és a sütőport hozzáöntjük, alaposan összekeverjük, majd a formákba töltjük.*
- 20-25 perc alatt készre sütjük.
Mondtam, hogy egyszerű!
* Az alaprecepten kívül, ha mást is teszünk bele, azt a végén adjuk hozzá. Ha töltelékkel dolgozunk, akkor kb. 1 evőkanálnyi masszát kanalazunk a formákba, arra mehet a töltelék, majd „zárásként” elosztjuk a muffinokon a maradék masszát. Voilà! Tipp: ha csokit, gyümölcsdarabokat teszünk a muffinba, forgassuk meg őket egy kis lisztben, így nem süllyednek le a süti aljára (és égnek oda, folynak ki, olvadnak szét, ragadnak le). Ez bármilyen sütemény esetében igaz.
Az adatokat csak tájékoztató jellegűek!
Még több alapreceptért kattints ide!
Most már csak azt érzem feladatomnak, hogy kikísérletezzem, hogyan tudnék úgy lefaragni a szénhidráttartalmából, hogy nem változik állagra, ízre. Mondjuk például úgy, hogy nem szórok rá zabpelyhet…de így meg olyan csini.
Ugyanitt: muffinpapír mániás vagyok, rengeteg féle, fajta van itthon. Bár azt a technikámat is fejleszteni kellene, hogy normálisan tudjak egy darabot leválasztani és ne kerüljön minden muffin alá legalább kettő a papírból.
Ha tetszett ez a cukormentes teljes kiőrlésű tutibiztos muffin alaprecept és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm!
Szia!
Szeretném elkészíteni ezt a muffint. Sajnos teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet nem sikerült beszereznem. Teljes kiőrlésű búzaliszt jó helyette? Ill tönkölybúzalisztet láttam az egyik boltban.
Köszi!
Szia!
Persze, a receptjeimben a teljes kiőrlésű tönkölylisztet 100%-ban helyettesítheted teljes kiőrlésű búzaliszttel!
Szép napot!